Anunț al ministrului de Interne pentru toți șoferii: schimbări majore la înmatriculare și radiere

Anunț al ministrului de Interne pentru toți șoferii: schimbări majore la înmatriculare și radiere

Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunță schimbări la înmatricularea și radierea mașinilor. Teoretic, procedurile vor fi simplificate, anunță oficialul.

Ministrul de Interne a anunțat, vineri, că procesul de înmatriculare și radiere în cazul autoturismelor va fi simplificat și digitalizat. Marcel Vela susține că a aprobat, prin ordin de ministru, noi metode mai simple, tocmai pentru ca oamenii să nu mai stea pe la cozi și ghișee.

Astfel, toți dealerii de mașini, inclusiv producătorii Dacia Renault și Ford au posibilitatea să înmatriculeze direct mașinile noilor proprietari printr-un document ce ține loc de împuternicire. Practic, producătorul e mandatat de proprietar să-i înmatriculeze mașini.

De asemenea, radierea, autorizația provizorie de circulație, duplicatul unui act de înmatriculare sau autorizațiile de circulație pentru probe pentru noile modele se obțin online, tocmai pentru ca oamenii să nu mai fie puși pe drumuri.

Schimbări la radiere și înmatriculare

După cum punctează ministrul, măsura pare să fie mai mult în sprijinul celor care-și cumpără o mașină nouă, în condițiile în care aceasta va fi direct înmatriculată la dealer.

„Prin acest ordin, toţi dealerii auto din România, inclusiv cei doi mari producători, Dacia şi Ford, vor avea posibilitatea să înmatriculeze direct autoturismele noilor proprietari, printr-un simplu document, un mandat pe care cumpărătorul îl încheie cu vânzătorul.”
Marcel Vela 

Și pentru proprietarii de mașini există câteva schimbări utile.

„În acelaşi timp, tot într-un mod digital, se pot face şi alte operaţiuni, direct de către proprietarul autovehiculului. Este vorba de radiere, obţinerea autorizaţiei provizorii de circulaţie, obţinerea unui duplicat al actului de înmatriculare şi nu în ultimul rând, extrem de important pentru producătorii autohtoni, pot obţine o autorizaţie de circulaţie pentru probe, pentru noile modele care vor fi produse în viitor”, a mai spus Marcel Vela.

Polițiștii, dotați cu camere de înregistrare

Pe de altă parte, ministrul de Interne a amintit de camerele de înregistrare audio/video pe care le vor purta polițiștii. De luna viitoare, 6.000 de camere portabile vor intra în dotarea Poliţiei Române .

Le vor purta agenţii din teren, care le vor ataşa pe uniformă în momentul în care intră în tură, atunci când îşi preiau şi armamentul. Imaginile de la intervenţii vor fi folosite ca probe în anchete şi pot fi de ajutor şi atunci când un cetăţean e abuzat de forţele de ordine sau, invers, când un polițist vrea să-și justifice acțiunea.

După cum a spus ministrul de Interne, nu vor mai exista cazuri în care nu știi cine e de vină sau „cine a avut dreptate: Spartacus sau polițistul„.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: