13 ian. 2020 | 13:47

Problema de pe Android care-ți arată ce riști, de fapt, când cumperi un telefon ieftin

ACTUALITATE
Problema de pe Android care-ți arată ce riști, de fapt, când cumperi un telefon ieftin

Telefoanele cu Android pot veni cu probleme din momentul în care le cumperi, iar cercetătorii au descoperit acum încă o problemă de acest tip.

De obicei, atunci când cumperi ceva ieftin trebuie să te aștepți ca lucrurile să nu funcționeze tocmai perfect. Este și cazul acestui telefon, despre care cercetătorii în securitate au aflat că vine cu câteva aplicații pre-instalate care pot exploata dispozitivul. Este vorba de un malware chinezesc care ți se livrează o dată cu telefonul. Partea și mai proastă e că nu poți scăpa de problemă, pentru că malware-ul nu poate fi șters.

Este vorba despre un telefon de la un brand foarte puțin cunoscut, însă destul de popular printre cei care nu-și permit să cheltuie prea mult pe un dispozitiv. Modelul Unimax U686CL rulează cu Android este distribuit de Assurance Wireless, o subsidiară a companiei Virgin. Telefonul face parte dintr-un program destinat cetățenilor americani cu venituri mici.

Experții în securitate din cadrul Malwarebytes au analizat telefonul și au descoperit că acesta vine la pachet cu două tipuri de malware chinezești care nu pot if șterse. Acestea încep să ruleze pe dispozitive din momentul în care telefonul este pornit, fără să fie nevoie de vreo altă intervenție din partea utilizatorului.

Ce probleme pot avea telefoanele cu Android

Acesta nu este primul telefon care rulează cu sistemul de operare Google care are această problemă.

În 2019, cercetătorii au realizat un studiu prin care au descoperit numeroase amenințări de securitate și confidențialitate care provin de la o serie de aplicații preinstalate pe dispozitve.

În urma unei analize a peste 82.000 de aplicații preinstalate pe aproximativ 1.700 de dispozitive, au ajuns la concluzia că există numeroase amenințări de securitate și confidențialitate care provin de la aceste aplicații. 612 dintre aplicațiile preinstalate verificate au avut în componența lor cod care permitea aplicațiilor să aibă acces foarte adânc în sistemul de operare al dispozitivului.

Eexperții au descoperit chiar și malware în cazul anumitor dispozitive. În mare parte în telefoanele low-end, dar și în câteva dispozitive high-end. „Am identificat variante bine-cunoscute ale familiilor de malware de pe Android care au prevalat în ultimiii câțiva ani, inclusiv Triada, Rootnik, SnowFox, Xinyin, Ztorg, Iop și software dubios dezvoltat de GMobi”, menționează studiul.