13 mai 2020 | 10:54

Amenzi și de 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc. Cinci lucruri pe care nu trebuie să le facă niciodată un proprietar de apartament

CHESTII
Amenzi și de 10.000 de lei pentru cei care stau la bloc. Cinci lucruri pe care nu trebuie să le facă niciodată un proprietar de apartament

Legislația e destul de strictă când vine vorba de proprietarii de apartamente. Și ca să eviți amenzile destul de usturătoare e bine să știi ce obligații aici.

Pe scurt, legea nr. 196/2018 care acoperă înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor prevede că proprietarii de apartamente trebuie să facă modificările din casă respectând cadrul legal.

În caz contrar, amenzile, care pot fi date de poliția locală, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, pot ajunge până la 10.000 de lei.

Ce trebuie să știi din lege ca să eviți amenda

Cei care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală riscă o amendă între 200 și 1.000 de lei. Totodată, dacă nu permit accesul în locuință președintelui asociației, unui membru al comitetului executiv  sau administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile care trebuie făcute proprietății comune (și pentru care e absolut necesar accesul în locuință), proprietarii riscă o amendă între 500 și 3.000 de lei.

Când vine vorba de lucrările care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor, amenzile sunt între 500 și 3.000 de lei.

În cazul amenzilor mari, de până la 10.000 de lei, sunt pasibili cei care nu se ocupă de lucrările de întreținere, reparații sau înlocuire ce țin de proprietatea sa individuală, notează Avocatnet. Dacă prin asta se pot produce prejudicii celorlalți proprietari.

Nu în ultimul rând, o amendă între 5.000 și 10.000 de lei e prevăzută și pentru schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale.

Aceeași sancțiune este și pentru modificarea aspectului proprietății comune de către proprietari, precum și a elementelor constructive fără respectarea Legii asociațiilor.

În cazul în care ajungi să fii sancționat, ai la dispoziție 15 zile pentru a plăti amenda la jumătate. Dar mai bine să eviți și să ții cont de prevederile legale.