28 mai 2020 | 06:00

Amendat de CNCD, Tăriceanu a ajuns să se scuze cu Wikipedia: cuvântul care l-a costat scump

ACTUALITATE
Amendat de CNCD, Tăriceanu a ajuns să se scuze cu Wikipedia: cuvântul care l-a costat scump

Președintele ALDE a fost amendat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Călin Popescu Tăriceanu a folosit o formulare neinspirată la adresa președintelui României, una care l-a costat scump.

Nu este prima oară când președintele Klaus Iohannis are parte de niște referințe cu conotații naziste, dar Tăriceanu se numără printre puținii care au fost amendați din cauza unei replici ofensatoare. Liderul ALDE a relatat întregul eveniment într-o postare pe Facebook. În cele câteva rânduri ajunse online, a încercat să nu aducă un afront activității Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, dar nu prea i-a ieșit.

„Astăzi, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a hotărât să mă amendeze pentru că utilizarea termenului ‘Fuhrer’ la adresa domnului Klaus Werner Iohannis ar reprezenta o faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate. Nu o să intru în polemică cu CNCD pentru a nu cădea în omniprezenta capcană de a critica o instituţie când nu ne convine o decizie şi de a o lăuda când decizia ne este favorabilă. Este dreptul lor conferit de lege să judece. Cum este dreptul meu conferit de aceeaşi lege să contest decizia lor în instanţa de judecată, voi face acest lucru”, a scris Tăriceanu, miercuri, pe Facebook.

Ca referință, președintele ALDE a fost amendat cu 2000 de lei de către oficialii CNCD pentru discriminare și încălcarea dreptului la demnitate. Afirmațiile ofensatoare în care s-a referit la Klaus Iohannis ca Fuhrer au fost făcute pe 16 aprilie pe pagina personală de Facebook.

Deși scopul referinței este cât se poate de clar iar asocierea dintre Fuhrer și Hitler este implicită în mentalul colectiv, Tăriceanu a încercat să-și justifice referința prin intermediul traducerii ad litteram a cuvântului. „Şi Wikipedia şi alte site-uri de traducere sunt de acord că acest termen înseamnă ‘conducător’, ‘lider’ sau ‘ghid’. Ca să nu mai spunem că atenţionarea mea către domnul Iohannis a fost: ‘să o lase mai uşor cu ameninţările că nu este Fuhrer, ci, încă, preşedintele României’. Nu pune o anatemă domnului Iohannis, ci îl avertizează că a luat-o pe o pantă greşită”, a explicat Tăriceanu.

În final, Tăriceanu a insistat pe faptul că nu se va da bătut, ci va contesta decizia CNCD în tribunal, ”de dragul românilor”. ”O să mă duc în faţa instanţei să mă lupt cu aceasta decizie nu pentru mine, ci pentru cei 20% dintre români cărora le pasă de drepturile lor chiar şi în pandemii şi în crize. Întâi ne-am pierdut libertatea de mişcare, apoi ne-am pierdut libertatea de a ne întâlni în grupuri mai mari de trei. Acum suntem pe cale să ne pierdem şi libertatea de cuvânt. Ce ne mai rămâne? Să mergem la muncă, să plătim taxe pe care Iohannis şi ‘Guvernul meu’ să le sifoneze către puşculiţele lor politice? Nu, mulţumesc!”, a concluzionat președintele ALDE.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele