Amatorii de umor negru, mai deștepți decât ceilalți: concluzia cercetătorilor, fără echivoc

Amatorii de umor negru, mai deștepți decât ceilalți: concluzia cercetătorilor, fără echivoc

În cazul în care consideri că ai o afinitate pentru umorul negru și te-ai simțit vreodată ciudat în legătură cu asta, un nou studiu atrage atenția asupra faptului că ar putea fi un semn de inteligență sporită.

În momentul în care cineva râde la o glumă macabră sau altă manifestare de umor negru, în mod tradițional, îți ridică niște semne de întrebare. De cele mai multe ori, te gândești că este o persoană agresivă, poate chiar antisocială. Realitatea însă, conform unui studiu publicat într-un jurnal științific, este cu totul alta.

În 2017, în publicația Cognitive Processing a apărut un studiu menit să găsească o relație între afinitatea oamenilor pentru umor negru și inteligență, stare de spirit și nivel de agresivitate. În final, s-a ajuns la concluzia că acei oameni pe care s-ar putea să-i percepi ca ”defecți” pentru că râd la niște glume care s-ar putea să te sperie, de fapt sunt mai inteligenți și semnificativ mai puțin agresivi.

Experimentele care au facilitat această concluzie s-au desfășurat la Universitatea Medicală din Viena și au implicat 156 de oameni cu de vârste și profiluri sociale diferite, cu un fundal educațional variat. Media de vârstă între toți participanții a fost de 33 de ani.

În prima fază, participanții au fost expuși la niște teste tradiționale de inteligență, pentru măsurarea IQ-ului. Ulterior, au fost expuși la desene animate care, conform percepției generale, includeau scene de umor negru. Concluzia a fost clară.

Pe de o parte, cercetătorii nu au fost surprinși să găsească o conexiune între umorul negru și inteligență. Au mai existat studii în trecut care atestă relația dintre niveluri ridicate de inteligență și predispoziția pentru depresie și anxietate. Partea surprinzătoare și revelația rezultată din noul studiu a avut legătură cu lipsa predispoziției către agresivitate a oamenilor deștepți entuziasmați de umor negru.

Printre concluziile cercetătorilor din Viena s-a numărat și faptul că cei mai ofensați de glumele din animații aveau un nivel de inteligență mediocru. În plus, erau semnificativ mai predispuși la atitudini agresive în diverse scenarii și, foarte ușor, își pierdeau răbdarea.

Citește și: