Compania-mamă a Google demarează cel mai ciudat proiect, în ocean

Compania-mamă a Google demarează cel mai ciudat proiect, în ocean
Sursa foto: X

Alphabet, compania-mamă a Google, lansează un proiect ciudat prin care urmărește să monitorizeze comportamentul peștilor din oceane.

X, subsidiara Alphabet, a anunțat lansarea proiectului Tidal, prin intermediul căruia speră să ofere o viziune mai clară asupra unei zone încă plină de mistere: oceanul.

Cei care lucrează la proiect au colaborat cu o seri de piscicutori pentru a dezvolta un sistem de camere subacvatice. Folosindu-le pe acestea în combinație cu un software de percepție artificială, cercetătorii vor putea detecta și interpreta comportamentul peștilor din apă care, în mod normal, ar fi invizibil ochiului uman. Percepția artificială este capacitatea unui sistem informatic de a interpreta datele într-o manieră similară cu modul în care oamenii își folosesc simțurile pentru a se raporta la lumea din jurul lor.

Sistemul dezvoltat de subsidiara Alphabet poate analiza, de exemplu, felul în care fiecare pește se hrănește, dar poate, de asemenea, să măsoare temperatura apei și nivelul de oxigen din adâncime.

alphabet ocean pesti
X

Prin tehnologia sa, compania va putea să monitorizeze mii și mii se pești, fără să fie nevoie să-i scoată din mediul lor natural. Scopul final pe care-l urmărește este protejarea oceanului (implicit, conservarea capacității acestuia de a susține viața), reducerea poluării și pescuitul sustenabil.

Alphabet are planuri mari, în mai multe domenii

Proiectu Tidal face parte dintr-o inițiativă mai amplă, gândită de compania X. Aceasta se descrie ca fiind X este un grup divers de inventatori și antreprenori care construiesc și lansează tehnologii care urmăresc îmbunătățirea vieții a milioane, sau chiar a miliarde de oameni. În esență, X este ramura de cercetare și dezvoltare a Alphabet.

Evoluția acesteia este una vizibilă. Dintre proiectele derulate de subsidiară, cel mai mult iese în evidență inițiativa Waymo. Proiectul prin care se urmărește dezvoltarea mașinilor autonome a fost lansat în 2011 și, în prezent, a ajuns una dintre cele mai importante companii din industrie.

Printre altele, X se mai ocupă și de proiecte care implică dezvoltarea unor drone folosite la livrare, baloane cu aer cald care oferă internet, ochelari smart, etc.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Sursa: zdnet