Alertă pe piața din România: 90% dintre măștile de protecție vândute ar fi cu probleme

Alertă pe piața din România: 90% dintre măștile de protecție vândute ar fi cu probleme

În România, la fel ca în oricare altă țară afectată de pandemie, a crescut enorm cererea pentru măști de protecție. Chiar și statul a intervenit la un moment dat și a dat asigurări că țara noastră nu va rămâne fără stocuri. În acest context, și-au făcut apariția și cei care vor să fenteze legea și să câștige fără să ofere nimic în schimbul banilor.

De prin luna martie, de când a izbucnit cu adevărat pandemia în România, autoritățile au intervenit și au cerut populației să poarte măști de protecție. A fost valabil pe perioada stării de urgență, dar purtarea măștii e și acum obligatorie în spațiile închise.

În luna mai, 800 de firme au fost controlate de ANPC. Iar rezultatele ar fi dezastruoase, scrie profit.ro. Deși ANPC refuză deocamdată să publice rezultatele controalelor, 90% dintre măștile vândute în România ar fi cu abateri de la prevederile legale.

9 din 10 măști vândute în România ar fi cu probleme

Controalele ANPC au vizat firmele care vând măști, dar și alte materiale de protecție precum mănuși. Numai că rezultatele arată că aceste echipamente nu-s conforme și sunt mari șanse ca oamenii să fi cumpărat, de fapt, măști care nu-i protejează.

„În perioada 11-19 mai, Autoritatea a desfășurat acțiuni de control privind mănușile și măștile de protecție care se comercializează în România. În această perioadă au fost controlați 794 operatori economici, fiind constatate abateri la un număr de 513 dintre aceștia. Din totalul măștilor verificate, s-a constatat că un procent de 90% dintre acestea prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare, iar din totalul mănușilor de protecție verificate, la peste 51% s-au constatat abateri de la prevederile legale în vigoare”, relevă un document analizat de Profit.ro.

De unde provin măștile

ANPC  a anunțat public că a aplicat amenzi de 1,18 milioane de lei și a oprit de la comercializare măști și mănuși de 15,17 milioane lei. Multe mărci vândute pe piața din România provin din Turcia și China, de unde se crede că au venit cu probleme, iar cei care le-au cumpărat n-au fost informați despre acest lucru.

E posibil, însă, să fi știut și să fi mers oricum mai departe cu achiziția.

Horia Constantinescu, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Constanța, atenția în luna mai asupra unor probleme.

„Există comercializate măști cu trei pliuri. Măștile cu trei pliuri nu sunt menționate în niciun regulament european și în niciun act normativ autohton, în sensul că ele trebuie așezate în categoria echipamentelor de protecție individuală sau a celor cu caracteristici medicale.  El vede că masca seamănă cu cea pe care ar trebui să și-o cumpere și și-o achiziționează din două perspective, aceea de a respecta obligațiile pe care le are în această perioadă și de a se proteja. Or, noi constatăm în acțiunile de control desfășurate că acesta, de fapt, în unele situații nu se protejează deloc, poartă în dreptul feței o poveste care ascunde doar fizionomia, neîmpiedicând nici contaminarea sa, nici eventuala contaminare a celorlalți”, a spus Horia Constantinescu, într-o conferință de presă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI