Ce instrumente folosesc albinele pentru a se apăra de atacurile viespilor gigant

Ce instrumente folosesc albinele pentru a se apăra de atacurile viespilor gigant

În Asia de Est, albinele trebuie să lupte cu atacuri nesfârșite ale unui dușman formidabil: viespile uriașe. Acești prădători atacă albinele individuale, dar, de asemenea, invadează grupuri de stupi.

Pentru a se apăra împotriva viespilor, albinele asiatice au dezvoltat diverse tactici creative, precum apărarea împotriva invadatorilor folosind “bile de albine” fierbinți, prăjindu-le până la moarte.

Dar, în noile cercetări din Vietnam, oamenii de știință au descoperit un truc și mai ciudat: acoperirea intrării stupului cu excremente animale, după cum relatează National Geographic.

Albinele folosesc instrumente pentru apărare

Acest “fecal spotting” nu numai că respinge viespile uriașe – este primul exemplu clar de utilizare a instrumentelor la albinele, spune Heather Mattila, entomolog la Wellesley College din Massachusetts și coautor al studiului.

Înainte de acest studiu, cercetătorii nu au investigat care este cauza apariției semnelor negre adesea observate care acopereau intrările de stup în Vietnam și în alte părți din Asia de Sud-Est.

Mattila și colegii săi au observat că materialul întunecat este de fapt format din fecale ale diferitelor animale, cum ar fi găinile și vacile. Cercetătorii au documentat, de asemenea, că fecalele resping o specie cunoscută sub numele de Vespa soror, denumită în mod obișnuit viespea uriașă.

Studiul capătă și mai multă semnificație, deoarece Vespa soror este cea mai apropiată rudă de Vespa mandarinia, cunoscută și sub numele de viespea gigantică asiatică, a cărei descoperire recentă în nord-vestul Pacificului a alimentat intrigi la nivel mondial.

Înțelegerea modului în care comportamentul albinelor vietnameze respinge atacurile de viespe ar putea avea aplicații pentru protejarea albinelor în alte țări, inclusiv în Statele Unite, spune Mattila.

Barieră olfactivă specială

Mattila și colegii săi, care au petrecut sute de ore observând albinele la o stupină vietnameză, au descoperit că albinele miere au început să adauge fecale la intrările lor în stup după atacurile naturale ale unor viespi gigantice.

viespi ucigase

Analizând mai mult de 300 de atacuri de viespi filmate, echipa a stabilit că viespile erau mai puțin susceptibile să rămână la intrarea în stup sau să inițieze o invazie pe măsură ce stupul era mai acoperit de fecale.

Nu este încă clar cum funcționează acoperirea fecală în a respinge viespile. Se pare că insectelor nu le place mirosul.

Fecalele pot funcționa și ca un fel de camuflaj olfactiv.

“Stupii de albine miros în mod normal a miere și lucruri dulci”, iar viespile pot folosi acest parfum pentru a le găsi, spune Lars Chittka, care studiază percepția și comportamentul albinelor la Universitatea Queen Mary din Londra. “Este posibil ca fecalele cu miros neplăcut să mascheze acest parfum”.

Utilizarea instrumentelor sau doar comportament de apărare?

Această utilizare recent descoperită a excrementelor animalelor se califică ca o formă de utilizare a instrumentelor de către albine, deoarece animalele “iau ceva și îl manipulează” pentru a-și modela mediul.

Este o “descoperire destul de revoluționară”, spune Susan Cobey, un crescător independent de albine și genetician care nu este implicat în studiu.

Literatura cu privire la utilizarea instrumentelor de către animale este complexă și uneori controversată, în funcție de definiția “instrumentului” pe care o folosești, spune Mattila.

S-a demonstrat că alte insecte le folosesc; de exemplu, unele viespi folosesc pietre pentru a-și proteja cuiburile. Uneltele nu trebuie să fie articole precum bețe sau pietre, ele pot fi și materiale precum fecalele.

Unii cercetători nu sunt siguri că “fecal spotting” se califică, totuși.

“Este un pic cam greu să spunem că aceasta este prima demonstrație de utilizare a instrumentelor”, spune Stephen Martin, un entomolog de la Universitatea din Salford din Regatul Unit.

“Specia folosește, de asemenea, frunze pentru a pata intrările stupului, iar cuiburile sunt construite din hârtie” – comportamente care ar putea fi, de asemenea, clasificate drept utilizarea instrumentelor, spune el.

Chiar și scepticii sunt de acord totuși că acest tip de comportament este fascinant. “Capacitatea insectelor sociale de a ne uimi continuă”, spune Martin. “Știm încă atât de puțin despre comportamentul lor și acesta este un alt exemplu extraordinar”.

Etichete: