Airbus a venit cu avionul care se conduce singur: cât de sigur e

Airbus a venit cu avionul care se conduce singur: cât de sigur e

Industria aviatică trece print-un moment de transformare. Se intră deja într-o nouă etapă, cea a avionelor autonome, care se conduc singure. Iar Airbus nu vrea să piardă startul.

Airbus e cel mai mare nume european în industria aviatică, aflat în directă competiție cu americanii de la Boeing. Ambele companii caută să inoveze și să vină cu noi tehnologii pentru a se impune. Recent, Airbus a prezentat un avion care se conduce singur. În timpul unor teste, aeronava s-a desprins de la sol fără intervenția piloților.

Aceștia s-au aflat, totuși, în cabină pentru a interveni în caz de urgență. Așadar, după mașinile autonome, care se pregătesc să iasă pe străzi, acestă tehnologie ajunge și-n industria aviatică.

Airbus a prezentat avionul care se conduce singur

Modelul prezentat se numește Airbus A350-1000, care vine echipat cu cele mai noi tehnologii din domeniu. Între altele, dispune și de tehnologia de recunoaștere a imaginilor. Aeronava a reușit să decoleze singură de pe aeroportul Toulouse-Blagnac, fără să fie nevoie de intervenția piloților.

A efectuat nu mai puțin de opt decolări pe funcția de auto-pilot, ceea ce le dă speranțe celor de la Airbus că pot veni, în curând, cu tehnologia și pe cursele de linie. E un pas uriaș făcut în domeniu, iar direcția e clară.

Airbus a făcut publice și imagini, în care se poate observa cum avionul decolează fără intervenția pilotului.

Airbus avionul autonom

„Am setat doar accelerația înainte de decolare apoi n-am făcut decât să monitorizăm avionul. A început să se miște și să accelereze, s-a menținut pe pistă și a urmat viteza exactă pe care am introdus-o în sistem. Avionul a început să se ridice în mod automat și s-a desprins de la sol fără probleme”, povestește unul dintre piloți, Yann Beaufils.

Tehnologia folosită pe modelul de avion autonom e diferită de cea pe care o folosesc companiile aeriene în prezent. Decolarea fără pilot a fost posibilă grație sistemului de recunoaștere a imaginilor, instalat pe model, care i-a permis avionului să „vadă” traseul.

Următorul pas ar fi și aterizarea fără intervenția pilotului, funcție ce va fi testată chiar anul acesta.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: