Airbus s-a inspirat de la păsări ca să-și facă avioanele mult mai eficiente

Airbus s-a inspirat de la păsări ca să-și facă avioanele mult mai eficiente

Airbus a semnat înțelegeri cu două companii aeriene de transport de pasageri, precum și cu trei furnizori de servicii de trafic aerian şi Eurocontrol pentru a demonstra fezabilitatea operațională a proiectului fello’fly pentru reducerea emisiilor din aviație.

Cele două companii aeriene de transport de pasageri sunt Frenchbee și SAS Scandinavian Airlines, iar furnizorii de servicii de trafic aerian sunt Air Navigation Service Providers (ANSP), francezii DSNA (Direction des Services de la Navigation Aérienne) și NATS din Marea Britanie.

Poți zbura cu prietenii în avioane diferite

Inspirat de biomimetică, fello’fly se bazează pe recuperarea de energie (Wake Energy Retrieval) pentru a reduce emisiile din aviație. WER imită comportamentul păsărilor, care zboară împreună pentru a reduce consumul de energie.

fello'fly

 

Tehnica unui avion urmăritor de a recupera energia pierdută de primul, zburând în curentul de aer lin creat de avionul din față, reduce consumul de carburant cu 5% până la 10% per călătorie.

Pentru a aduce împreună avioanele înainte și în timpul unei operațiuni fello’fly, companiile Frenchbee și SAS contribuie cu expertiza lor în planificarea zborurilor și în operațiunile pentru cerințele de colaborare necesare.

Iar pentru a defini modul în care două avioane pot să navigheze împreună minimizând impactul asupra procedurilor de astăzi, DSNA, NATS și EUROCONTROL contribuie cu expertiza în navigație aeriană.

În paralel, Airbus va continua să lucreze la soluția tehnică pentru a-i ajuta pe piloți să asigure menținerea avioanelor în poziție de siguranță.

Prin înțelegerile semnate, Airbus, Frenchbee, SAS, DSNA, NATS și EUROCONTROL vor dezvolta un concept de operațiuni (CONOPS) sigur și realistic, necesar pentru stabilirea regulilor operaționale viitoare pentru zborurile fello’fly.

Tehnologia necesară este mai aproape decât ne-am aștepta

Zborurile-test vor avea loc în 2020 cu participarea a două avioane Airbus A350 și la începutul anului 2021, într-un spațiu aerian oceanic.

Datorită potențialului foarte mare de a avea un impact important asupra reducerii emisiilor de carburanți din industria de aviație, dar și datorită contribuției la obiectivele de creștere sustenabilă din industrie, Airbus și-a stabilit ca obiectiv intrarea controlată în serviciu (Entry-Into-Service) la mijlocul acestui deceniu.

Fello’fly este parte a Airbus UpNext, o subsidiară Airbus creată pentru a accelera dezvoltarea tehnologiilor de viitor.

Etichete: