Afacerile care s-au extins în pandemie: care-s domeniile care au avut nevoie de oameni și-n care s-au făcut angajări

Afacerile care s-au extins în pandemie: care-s domeniile care au avut nevoie de oameni și-n care s-au făcut angajări

În pandemie, mai toate business-urile au lucrat la a se asigura că se pot menține pe linia de plutire. Altele, însă, au găsit spațiu chiar să se dezvolte și au făcut angajări.

Nu toată lumea a suferit de pe urma pandemiei, ba unii chiar s-au extins. Potrivit unui studiu BestJobs, au existat câteva domenii care au făcut angajări și conduc topul în privința celor mai multe locuri de muncă ofertate și ocupate.

Acestea sunt IT-ul, comerţul, construcţiile şi financiar-consultanţa. În privința domeniului IT, e lesne de înțeles de ce s-au făcut angajări într-o perioadă în care se caută tot mai multe soluții inteligente și de digitalizare.

Domeniile în care s-au făcut angajări în pandemie

Cumulat, susțin autorii studiului, cele patru domenii au fost responsabile pentru mai mult de jumătate din numărul de locuri de muncă pentru care angajatorii au postat anunţuri pe platforma BestJobs, în perioada aprilie-octombrie 2020. Pe primul loc, cu cele mai multe angajări, s-au situat companiile din IT, care au scos la concurs peste 12.000 de locuri de muncă de la începutul pandemiei, în condiţiile în care restricţiile în circulaţia persoanelor şi implementarea politicii de work-from-home au dus la accelerarea digitalizării şi adopţia noilor tehnologii.

„Top trei joburi pentru care companiile au căutat să angajeze în pandemie au fost Software Developers, Support Engineer şi System Administrator”, se menţionează în comunicat.

Pe locul doi în topul domeniilor de activitate care au continuat să facă angajări masive este comerţul, cu peste 11.000 de locuri de muncă în comerţul en-gros şi cu peste 6.000 de locuri de muncă în retail, în condiţiile în care activităţile considerate esenţiale, precum comerţul cu alimente şi bunuri de larg consum, au funcţionat permanent de la începutul pandemiei.

Printre specialiştii cei mai căutaţi din acest domeniu au fost agenţii/reprezentanţii de vânzări, Logistic Planners şi Trade Marketing Specialists.

„Construcţiile ocupă locul trei în top, alături de domeniul financiar-consultanţă, cu puţin peste 6.000 de locuri de muncă scoase la concurs fiecare. Există şi domenii a căror activitate a fost foarte afectată şi care au îngheţat angajările pe fondul impactului generat de pandemia de coronavirus asupra anumitor sectoare economice, precum organizarea de evenimente şi târguri sau activităţile recreative şi artistice”, arată studiul.