Care-s domeniile din România care sfidează criza: mii de anunțuri de angajare disponibile

Care-s domeniile din România care sfidează criza: mii de anunțuri de angajare disponibile

Pandemia de coronavirus din România a pus lacătul pe multe afaceri, iar cei care stau încă în picioare afirmă că se descurcă greu. Dar sunt domenii care caută să se extindă chiar în această perioadă și au mii de anunțuri de angajare disponibile.

De vreo câteva luni, există în România firme care se luptă să supraviețuiască. Altele au pus deja lacătul pe ușă încă din primele luni ale pandemiei, din moment ce n-au mai găsit soluții de a ieși la mal. Există, însă, câteva domenii care nu numai că se mențin bine pe linia de plutire, dar mai și prosperă.

Domeniul IT, spre exemplu, a rămas printre puținele aproape total neafectate de criza provocată de pandemie, alături de farma, e-comerț și curierat, potrivit unui studiu privind cele mai căutate specializări și limbaje de programare de către angajatorii din România în acest an realizat de Codecool.

Care-s domeniile care au mii de anunțuri de angajare disponibile

Digitalizarea a fost grăbită de criza sanitară, moment în care a scos la iveală și mai pregnant nevoia acută de programatori. Cu cel mai mare număr de mențiuni pe site-urile de recrutare, SQL, Java și JavaScript sunt cele mai căutate limbaje de către angajatori, acestea fiind cele mai cerute atât la începutul, cât și la sfârșitul perioadei de izolare, susțin autorii studiului.

Practic, pe internet se găsesc mii de anunțuri de angajare din această zonă.  Uite, de pildă, în cazul SQL: peste 2.057 anunțuri. Programul e folosit pentru gestionarea și interogarea bazelor de date, SQL (Structured Query Language) și e căutat în special în rândul organizațiilor care lucrează cu date de volume foarte mari. Astfel, joburile de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) sunt printre specializările aflate la mare căutare

„Popularitatea SQL a crescut foarte mult în ultimii ani, mai ales odată cu digitalizarea tot mai multor afaceri și creșterea e-comerțului, unde lucrul cu datele este esențial. Acestea stau la baza tuturor deciziilor implementate de către companii, indiferent de profilul business-ului. De aici și nevoia de Business Intelligence Analysts – una dintre cele mai căutate specializări, deoarece interpretarea corectă a acestor date este cel mai mare atu. Cu SQL, companiile au posibilitatea de a obține și interpreta date foarte utile despre utilizatorii lor”, spune Adina Căciulatu, Marketing Manager Codecool.

Bătaie mare pe Java

Al doilea cel mai căutat limbaj, Java, este unul dintre cele mai populare limbaje de programare din lume, fiind folosit pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil sau aplicații și chiar servere web.  La finalul lunii iunie, erau înregistrate 1.732 de anunțuri pentru locuri de muncă ce necesită cunoștințe avansate în acest limbaj.

Nu-i de ignorat nici JavaScript, limbajul folosit în special de către front-end developers pentru a adăuga elemente dinamice site-urilor web.  Cu peste 1,5 miliarde de site-uri live, număr care continuă să crească în fiecare zi, JavaScript este un limbaj care oferă foarte multe oportunități de carieră, cu 1.603 de anunțuri pe site-urile de profil.

La nivel global, cele mai căutate limbaje de programare sunt Python, Go și Rust, la care se adaugă SQL, Java și JavaScript.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: