Acești ochelari creați la Cluj dau o șansă persoanelor nevăzătoare

Acești ochelari creați la Cluj dau o șansă persoanelor nevăzătoare

O soluție pentru persoanele nevăzătoare poate veni de la un startup din Cluj, care promite o pereche de ochelari revoluționari.

Un startup din Cluk a lansat o pereche de ochelari despre care spune că pot fi extrem de utili pentru persoanele nevăzătoare. E vorba de un sistem de tehnologie asistivă, integrat în ochelari. Creația aparține startup-ului .lumen (dotLumen), un proiect lansat la Cluj.

Iată cum funcționează.

Ochelarii creați la Cluj pot ajuta persoanele nevăzătoare

Sistemul a apărut de la o statistică nefericită.

“Există peste 40 de milioane de nevăzători în lume și, cu toate progresele tehnologice, atunci când vine vorba de mobilitatea lor, singurele soluții disponibile rămân câinele ghid și bastonul pentru nevăzători. Câinele ghid este văzut, în unanimitate, ca o soluţie utilă: el poate ghida un nevăzător în siguranţă, îl poate orienta, poate înţelege informaţia contextual – de exemplu este în măsură să îl conducă la un scaun liber. Însă costurile antrenamentului sunt substanţiale (până la 60.000$), iar dezavantajele legate de disponibilitate, scalabilitate şi întreţinere limitează accesul la o asemenea soluţie. Din acest motiv, sunt 40.000.000 de nevăzători şi doar 20.000 de câini ghid în lume. Am considerat fundamentală nevoia creării unor astfel de ochelari, care pot reproduce caracteristicile unui câine ghid, pentru cei 39.980.000 de oameni ce nu pot beneficia de un asemenea exemplar”, declară Cornel Amariei, CEO & Fondator .lumen.

Practic, sistemul ochelarilor e similar cu un câine ghid, animale folosite des de persoanele nevăzătoare. Sunt folosite, în schimb, tehnologii avansate de inteligență artificială și robotică. Până la sfârșitul primului trimestru al anului 2021 se pun la punct ultimele detalii legate de pre-producție. Ulterior, producția și distribuția vor începe în a doua jumătate a anului 2021.

Cum funcţionează . lumen:

  • 1. Înțelege contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect și cum se mișcă, unde este sigur să se deplaseze o persoană nevăzătoare și unde nu, așa cum ar face un individ capabil să vadă;
  • 2. Procesează și stochează informațiile intern și calculează modul în care utilizatorul poate interacționa cu lumea din punct de vedere contextual;
  • 3. Transferă informațiile relevante, folosind indicații haptice și auditive.

„lumen reprezintă un startup românesc şi dispune de o evoluţie marcantă într-o scurtă perioadă de timp. Impactul social al companiei este determinat şi de faptul că suntem aliniaţi cu obiectivele de dezvoltare durabilă ONU şi suntem poziţionaţi ca singura soluție integrată pentru nevăzători, care vizează sectorul mobilității. Este important să înţelegem că aceşti ochelari inovativi oferă posibilitatea utilizatorilor de a avea o mai bună mobilitate în societate, acces mai facil la educaţie de calitate, posibilitatea dobândirii unui loc de muncă mai bun, o viaţă mai activă în comunitate şi o mai bună integrare în societate” declară Mihai Ivaşcu, Chairman of the Board .lumen, CEO & Fondator M3 Holdings: Moneymailme, M3 Payments și Modex.

În ultimul an, .lumen a atras investiţii de peste 1 milion de euro. În acest fel, organizaţia şi-a triplat dimensiunea echipei în raport cu luna mai şi estimează o creştere la peste 100 angajaţi până la sfârșitul anului 2021.

„Acest startup s-a maturizat rapid prin aportul celor peste 30 de profesionişti din domenii complementare precum: mecatronică, robotică, tehnologie industrială, fiziologie, psihologie, business development sau, în unele cazuri, domenii pe care a trebuit să le inventăm chiar noi. Cu fiecare iteraţie am cercetat, proiectat, testat şi validat fiecare componentă a sistemului, de la elementele funcţionale, până la cele care implică ergonomia sau utilizarea etică şi ecologică a resurselor. Ne-am propus să proiectăm nu doar o soluţie pentru nevăzători, ci tocmai cea mai bună soluţie posibilă, una care să ofere cea mai performantă tehnologie, respectiv încredere, sustenabilitate şi suport pe termen lung”, declară dr. ing. Gabriel Chindriș, CTO .lumen, Conferențiar Universitar la Departamentul de Electronică Aplicată al Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Citește și: