18 aug. 2020 | 15:57

Acest tip de lumină îți poate îmbunătăți vederea. Cum funcționează procesul?

ACTUALITATE
Acest tip de lumină îți poate îmbunătăți vederea. Cum funcționează procesul?

Pe măsură ce îmbătrânim, ne așteptăm, evident, ca diferite organe să se deterioreze în ceea ce privește performanța, însă nu toate fac acest lucru în același ritm.

Retina e un exemplu de parte a corpului care îmbătrânește mai devreme decât majoritate. Un nou studiu a demonstrat cum o formă de terapie cu lumină roșie profundă poate ajuta la îmbunătățirea vederii.

Cercetători de la University College London (UCL) spun că au descoperit că expunerea ochiului uman la lumină roșie profundă timp de trei minute pe zi ar putea îmbunătăți vederea.

Cum funcționează această tehnică

Conform unui studiu despre cercetările publicate în Journals of Gerontology, funcția celulară scade odată cu vârsta, din cauza densităților mai mici de mitocondrii în celulele fotoreceptorului retinei.

Mitocondriile sunt – după cum probabil ai învățat în școală – centrul celulei, produc energie și stimulează funcția celulelor. Celulele fotoreceptorilor sunt în special alimentate cu energie, dar după ce au fost expuse la lumina cu infraroșu cu o lungime de undă de 670 nanometri, performanța lor s-a îmbunătățit, împreună cu vederea subiecților ce au participat la studiu.

„Tehnologia este simplă și foarte sigură, folosind o lumină roșie profundă cu o lungime de undă specifică, care este absorbită de mitocondrii în retină, care furnizează energie pentru funcția celulară”, a spus Glen Jeffery, profesor la UCL Institutul de Oftalmologie și autor principal al studiului.

Pentru studiu, 12 bărbați și 12 femei participante cu vârste cuprinse între 28 și 72 de ani au avut sensibilitatea ochilor verificată. Au fost apoi rugați să privească într-o mică lanternă LED timp de trei minute pe zi, pe parcursul a două săptămâni, un proces pe care Jefferey l-a asemănat cu „reîncărcarea bateriei”.

Capacitatea participanților de a detecta culorile s-a îmbunătățit cu 20% în rândul unora dintre cei cu o vârstă de 40 de ani și peste. Sensibilitatea scăzută la lumină s-a îmbunătățit semnificati, de asemenea, în același grup.

„Mitocondriile au caracteristici specifice de absorbție a luminii care influențează performanța lor: lungimi de undă mai lungi, cuprinse între 650 și 1000nm, sunt absorbite și îmbunătățesc performanțele mitocondriale pentru a crește producția de energie”, a spus Jeffrey.