11 iun. 2020 | 15:09

Acest motor de căutare la limita legii e locul în care n-ai vrea să-ți apară poza niciodată 

ACTUALITATE
Acest motor de căutare la limita legii e locul în care n-ai vrea să-ți apară poza niciodată 

Un motor de căutare care funcționează la limita legii naște controverse din cauza politicii sale. Practic, se folosește de recunoașterea facială pentru a obține, sub o formă sau alta, informații personale despre cineva.

PimEyes este un motor de căutare extrem de controversat din Polonia. Și politica sa alimentează dezbaterile legate de viața persoană și cât de anonim ești, de fapt, în era tehnologiei. Motorul se folosește de recunoașterea facială.

Iar disputele sunt aprinse.

Pentru că, de la o simplă poză, se poate ajunge la violarea intimității cuiva. PymEyes funcționează la fel ca motorul de căutare al Google, numai că în loc să tastezi ceva încarci pur și simplu o poză. Și, de aici, implicațiile sunt extrem de serioase.

Motorul de căutare pe care n-ai vrea să-ți apară poza

Motorul de căutare e din Polonia și se numește PimEyes. Se folosește de recunoașterea facială pentru a căuta informații pe internet despre o anumită persoană doar pe baza unei poze. Fotografia poate fi luată de oriunde, nici măcar nu contează: poate fi un site, contul de Facebook sau o poză de pe LinkedIn de exemplu.

Există o componentă gratuită, care-ți spune cine e persoana în cauză și una premium pentru care trebuie să plătești ca să afli și mai multe detalii. Cine plătește află mai multe. În schimbul unui abonament de 9,79 lire sterline, motorul de căutare îți oferă informații contextualizate despre respectiva persoană. Îți spune unde a fost făcută poza și multe alte informații.

Mai mult, te avertizează când o poză a respectivei persoane mai apare pe internet, indiferent de site. Asta înseamnă că dacă iei poza unui străin și te abonezi la PimEyes, poți fi notificat oricând acea persoană mai postează ceva sau derulează o activitate în online. Indiferent dacă o cunoști sau nu.

Evident că politica motorului de căutare ridică multe semne de întrebare. De fapt, tehnologia privind recunoaștea facială e ea însăși controversată și mulți giganți au renunțat la ea. Cel mai recent exemplu vine de la IBM.

Compania a anunțat că abandonează planurile de a dezvolta așa ceva.  IBM spune că recunoașterea facială poate fi foarte ușor folosită în scopuri greșite. Potrivit scrisorii  CEO-ului, decizia a fost motivată de potențialul recunoașterii faciale de a facilita supravegherea în masă, a agrava prejudecățile rasiale, dar și de a duce la abuzuri din partea guvernelor și decidenților din domeniul justiției.