23 oct. 2020 | 11:45

Acest microrobot ar putea ajuta masiv în lupta cu bolile la colon

ACTUALITATE
Acest microrobot ar putea ajuta masiv în lupta cu bolile la colon

Într-o premieră, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Purdue a construit un microrobot care poate fi operat în interiorul unui colon al unui animal viu.

Scopul este de a permite într-o zi ca astfel de mașinării minuscule să livreze sarcini utile de medicamente în diferite părți ale corpului pacientului, îmbunătățind considerabil efectele și aplicațiile acestora.

Robotul în sine este lat cât doar câteva fire de păr uman și navighează prin mediul său de colon. Mișcarea îi permite să traverseze un „teren accidentat” sau, în acest caz, colonul șoarecilor vii anesteziați, dar și colonul porcilor morți.

„Când aplicăm un câmp magnetic extern rotativ acestor roboți, aceștia se rotesc la fel ca o anvelopă de mașină, pentru a trece pe teren accidentat”, spune David Cappelleri, profesor asociat de inginerie mecanică Purdue și coautor al unei lucrări despre cercetarea publicată în revista Micromachines luna trecută.

Este un robot foarte simplu. Câmpul magnetic face cea mai mare parte a procesului, ceea ce înseamnă că dispozitivul nici măcar nu are nevoie de o baterie. Datorită imagisticii cu ultrasunete, echipa a reușit să-i urmărească mișcarea din afara colonului.

„Deplasarea unui robot în jurul unui colon este ca și cum ai folosi oamenii care merg pe aeroport pentru a ajunge mai repede la un terminal”, a explicat Luis Solorio, profesor asistent la Purdue. „Nu numai că se mișcă podeaua, ci și oamenii din jurul tău”.

Ceea ce îl face dificil este că urcarea pe colon este ca înotul în amonte. „În colon, aveți toate aceste fluide și materiale care urmează de-a lungul cărării, dar robotul se mișcă în direcția opusă”, a adăugat Solorio. „Pur și simplu nu este o călătorie ușoară”.

„Trecerea la animale mari sau la oameni poate necesita zeci de roboți”, a spus Craig Goergen, profesor asociat de inginerie biomedicală la Purdue. În afară de navigarea prin colonul șoarecilor vii, echipa a reușit să poarte un medicament fals fluorescent, care a fost difuzat ulterior din corpul robotului timp o oră în experiment.

„Am reușit să obținem o eliberare controlată a sarcinii utile a medicamenteșpr”, a spus Solorio. „Aceasta înseamnă că am putea direcționa microrobotul către o locație din corp, lăsându-l acolo și apoi lăsând medicamentul să iasă încet”.

Cea mai bună parte, spun cercetătorii, este că producerea a sute de microbiți mici este relativ ieftină și necesită o mașină de fabricație utilizată în mod obișnuit.