19 mart. 2020 | 16:50

Acest laptop al armatei germane vândut pe eBay conține informații clasificate despre armele folosite

ACTUALITATE
Acest laptop al armatei germane vândut pe eBay conține informații clasificate despre armele folosite
Spiegel

De pe eBay poți cumpăra aproape orice, chiar și un laptop care a aparținut armatei germane plin de informații despre armamentul pe care îl folosește.

Laptopul a apărut de vânzare pe eBay și a fost cumpărat de o echipă de cercetători în domeniul securității. Au plătit pentru acesta doar 90 de euro. Ulterior, au ajuns rapid la concluzia că laptopul nu era un dispozitiv obișnuit, ci unul care a aparținut chiar armatei Germaniei. Și mai mare a fost mirarea atunci când au observat conținutul laptopului: informații clasificate care nu ar fi trebuit să fie accesate din exterior.

Printre informațiile de pe acest laptop vândut pe eBay se numără și date legate de modalități prin care un sistem de apărare aerian german se poate înfrânge. Este vorba, de fapt, despre sistemul LeFlaSys Ozelot, implementat pentru prima dată acum 19 ani, dar care este folosit și în prezent.

„Informații despre cum să opereze sistemul de detectare a țintei, precum și platforma de arme în sine, pot fi găsite acolo și, bineînțeles, instrucțiuni despre cum să distrugi întregul sistem pentru a împiedica utilizarea lui de către forțele inamice”, explică expertul în securitate din echipa care a cumpărat laptopul, Tim Berghoff.

Cum a ajuns un laptop cu informații clasificate să fie vândut pe eBay

Un purtător de cuvânt din cadrul Ministerului Apărării al Germaniei spune că nu există informații concrete care să arate cum a ajuns laptopul pe eBay. În prezent, ministerul a demarat o investigație pentru a afla cum a fost vândut laptopul și de ce aceste informații erau accesibile. Partea proastă e că fișierele de pe acest laptop vândut pe eBay nu erau criptate și nici n-a fost nevoie de vreo parolă pentru a le accesa.

Informațiile de pe laptop nu sunt cele mai importante. Totuși, potrivit legislației germane, conținutul său „poate fi în detrimentul intereselor Republicii Federale Germania sau a unuia dintre statele sale”.