Acest gadget îți introduce un asistent digital în creier care vorbește în locul tău

Acest gadget îți introduce un asistent digital în creier care vorbește în locul tău

Un mic set portabil cu cască numit AlterEgo poate detecta stimulările electrice subtile trimise mușchilor din creier, permițând oamenilor să trimită comenzi unui asistent digital fără să spună un cuvânt.

Nu este chiar cititor de gânduri, dar dispozitivul încă în curs de dezvoltare ar putea ajuta utilizatorii să își controleze în mod silențios casele inteligente, să traducă limbi străine sau să depășească impedimentele de vorbire, conform Digital Trends. Dacă AlterEgo ar ajunge vreodată pe piață, ar putea schimba total modul în care interacționăm cu tehnologia, dar și cu alți oameni.

Arnav Kapur, doctor MIT care dezvoltă dispozitivul, a declarat că prevede un viitor în care dispozitivul său poate fi folosit pentru a ajuta oamenii cu afecțiuni neurologice să se descurce mai bine în lume.

Purtătorii ar putea să-l folosească ca un dispozitiv de comunicare discret sau un ajutor pentru memorie, solicitând în liniște lui AlterEgo să vorbească pentru ei sau să furnizeze informații.

Tehnologia unui astfel de gadget e abia la început

În prezent, această tehnologie se perfecționează și se lucrează la implementarea completă a acesteia în viața de zi cu zi.

„Scopul meu cu AlterEgo este de a permite persoanelor cu patologii de vorbire să comunice în timp real, în ritmurile la care vorbesc”, a spus Kapur. „Prioritatea noastră este să dezvoltăm un sistem non-invaziv și non-intruziv care să nu ofere etica precum o gândire ulterioară”, a adăugat Kapur.

Imaginează-ți dacă ai avea o versiune a Alexa sau a Google Assistant de la Amazon în creier, capabilă să-ți furnizeze informații externe ori de câte ori ai solicitat-o, fără a fi nevoie să spui un singur cuvânt și fără ca altcineva să audă ce trebuie să îți spună.

O versiune avansată a acestei idei stă la baza unor viitoare proiecte tehnologice-utopice, precum Neuralink-ul lui Elon Musk, un fel de strat digital conectat deasupra cortexului, care va permite creierelor noastre să fuzioneze cu inteligența artificială, un proces până acum, inimaginabil și de domeniul SF-ului.