Acest dinozaur descoperit acum e cât o pasăre și a fost conservat perfect

Acest dinozaur descoperit acum e cât o pasăre și a fost conservat perfect

O descoperire cel puțin interesantă a fost consemnată în Myanmar. Un craniu de dinozaur, vechi de aproape 100 de milioane de ani, a fost descoperit în chihlimbar. Craniul e însă extraordinar de mic, are dimensiunile apropiate de craniul unei păsări colibri.

Craniul de dinozaur, conservat atâtea milioane de ani, a fost descoperit de oameni de ştiinţă din China, Statele Unite şi Canada. Chihlimbarul, găsit în nordul Myanmarului, se crede că este din perioadă Cretacicului târziu.

Ca să-ți dai seama cât de mic e craniul, acesta măsoară 14 mm lungime. Totodată, are un cioc ascuţit, dinţi şi ochi mari, potrivit lui Xing Lida, liderului echipei și profesor asociat la Universitatea de Geoştiinţe din China. „Judecând după dimensiunea craniului, dinozaurul ar putea fi mai mic decât cel mai mic colibri, Mellisuga helenae, care este de 5,5 cm lungime şi are o greutate de 1,95 grame”, a spus Xing.

Din dinozaur în pasăre sau cum a funcționat evoluția

craniu dinozaur

Specialiștii care studiază dinozaurii au aprofundat etapele evoluționare care au transformat o parte dintre aceste animale în păsări. Cei mai mari au murit în urma impactului unui asteroid cu Pământul, dar cei de dimensiuni mai mici s-au transformat în păsări.

Cercetătorii consideră că evoluția aceasta a început în urmă cu 200 de milioane de ani. Descoperiri ca cea de-acum, cu o estimare de 100 de milioane de ani, sunt destul de rare, dar pot oferi informații importante pentru a înțelege de ce unii dinozauri au devenit păsări și cum s-a schimbat metabolismul lor.

În cazul descoperirii de acum, proiectul a fost finanţat de Fundaţia Naţională de Ştiinţe Naturale din China şi de National Geographic Society din SUA. Descoperirile lor sunt semnificative pentru cercetarea pe viitoar a animalelor mici.

Paleontologii caută acum să construiască tabloul evoluției care s-a întâmplat pe Pământ în urmă cu zeci și sute de milioane de ani în urmă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: News.ro