Acest câine îți poate găsi electronicele pierdute (sau ascunse). Cum face asta

Acest câine îți poate găsi electronicele pierdute (sau ascunse). Cum face asta

Poliția de stat din Minnesota declară că a antrenat un câine să adulmece aparatele electronice care ar putea stoca dovezi incriminatoare.

Astfel, Sota, un labrador britanic a fost instruit pentru a găsi electronice mici, precum unități USB sau carduri SD, potrivit Star Tribune. Câinele este un instrument neobișnuit de aplicare a legii, mai ales într-o eră a bugetelor de poliție umflate, cheltuite pe echipamente excesive. Cu toate acestea, polițiștii spun că Sota este foarte valoros.

Câini cu un talent ca al lui Sota nu au mai existat de mult timp. Potrivit DPS, erau doar trei ca ea în Statele Unite în urmă cu doi ani

Este greu de imaginat un scenariu realist în care s-ar putea să ai nevoie de un câine pentru a găsi electronice, dar Star Tribune relatează că Sota a ajutat la găsirea unor dovezi ascunse legate de infracțiuni financiare sau infracțiuni comise de pedofili.

Câinii precum Sota pot recunoaște un element chimic pe cipurile de stocare a memoriei, numit oxid de trifenilfosfină, mai cunoscut sub numele de TPPO.

Departamentul de poliție a declarat că Sota ar fi deosebit de util dacă, de exemplu, un suspect ar trebui să arunce un card micro SD în timp ce fuge de polițiștii care nu ar putea să-l găsească pe cont propriu.

„K-9 Sota este instruit pentru a ajuta la găsirea unor bucăți mici de plastic care pot conține dovezi critice într-un caz”, a spus Drew Evans, de la Biroul de Reținere Penală (BCA). Dacă un infractor „a luat o dovadă atât de mica, a aruncat-o în iarbă și a fugit, ar fi foarte greu s-o găsească oricare dintre noi”, a spus el.

„Sota o poate găsi ușor și foarte repede, fiind un real ajutor pentru investigația noastră”, a adăugat acesta.

Bineînțeles, Sota și orice câine dresat în mod similar nu pot indica dacă un dispozitiv de stocare ar conține, de fapt, dovezi incriminatoare. Mai degrabă, câinele poate stabili doar că este prezent un dispozitiv electronic de stocare, trecut cu vederea de polițiștii umani.