17 dec. 2020 | 15:36

Aceasta e teoria care poate schimba din temelii fizica

ACTUALITATE
Aceasta e teoria care poate schimba din temelii fizica

Un grup internațional de oameni de știință, inclusiv Catedra de Astronomie Case Western Reserve University, a publicat cercetări susținând că o idee rivală față de ipoteza populară a materiei întunecate prezice mai precis un fenomen galactic care pare să sfideze regulile clasice ale gravitației. Această teorie ar schimba fizica așa cum o știam.

Acest lucru este semnificativ, spun astrofizicienii, deoarece stabilește în continuare ipoteza – numită dinamică newtoniană modificată (MOND), sau „gravitație modificată” – ca o explicație viabilă pentru o dilemă cosmologică: că galaxiile par să încalce regulile de gravitație acceptate încă de la Sir Isaac Newton, la sfârșitul anilor 1600.

Susținătorii materiei întunecate teoretizează că cea mai mare parte a universului cunoscut este de fapt făcut din material care nu interacționează cu lumina, făcându-l invizibil și nedetectabil. Dar că acest material reprezintă o mare parte din atracția gravitațională dintre galaxii. A fost teoria predominantă de aproape 50 de ani.

Descoperirea care contrazice legea lui Newton

Teoria MOND, o contra explicație introdusă de fizicianul Mordehai Milgrom de la Weizmann Institute (Israel) la începutul anilor 1980, spune că această atracție gravitațională există deoarece regulile gravitației sunt ușor modificate. În loc să atribuie excesul de atracție gravitațională unei materii întunecate nevăzute și nedetectabile, MOND sugerează că gravitația la accelerații mici este mai puternică decât ar prevedea o teorie newtoniană pură.

În plus, MOND a făcut o predicție îndrăzneață: mișcările interne ale unui obiect din cosmos nu ar trebui să depindă doar de masa obiectului în sine, ci și de atracția gravitațională de la toate celelalte mase din univers – numită „efectul câmpului extern” (EFE).

Milgrom a declarat că descoperirile, dacă ar fi confirmate, ar fi „dovada care demonstrează că galaxiile sunt guvernate de dinamici modificate, mai degrabă decât de respectarea legilor lui Newton și ale relativității generale”.

Tot ce știam în ceea ce privește fizica ar putea fi schimbat

McGaugh și colaboratorii săi, conduși de Kyu-Hyun Chae, de la Universitatea Sejong din Coreea de Sud, spun că au detectat acest EFE în peste 150 de galaxii studiate. Descoperirile lor au fost publicate recent în The Astrophysical Journal.

„Am lucrat sub ipoteza că materia întunecată există, așa că acest rezultat m-a surprins cu adevărat”, a spus un om de știință. „Inițial, am fost reticent să interpretez propriile noastre rezultate în favoarea MOND. Dar acum nu pot nega faptul că rezultatele, așa cum sunt, susțin în mod clar MOND, mai degrabă decât ipoteza materiei întunecate”.

Oamenii de știință au spus că au dedus EFE observând că galaxiile din câmpurile externe puternice au încetinit (sau au prezentat curbe de rotație în scădere), mai frecvent decât galaxiile din câmpurile externe mai slabe – așa cum a prezis doar MOND.

Oamenii de știință spun că scepticismul face parte din procesul științific și înțelege reticența multor oameni de știință de a considera MOND ca o posibilitate. Însă această teorie poate fi reală și poate schimba fizica așa cum o știm.