Abuzurile poliției ar putea fi oprite cu ajutorul acestei tehnologii

Abuzurile poliției ar putea fi oprite cu ajutorul acestei tehnologii

Pentru a trage la răspundere poliția când încearcă să-și ascundă identitatea, un număr din ce în ce mai mare de activiști dezvoltă instrumente de recunoaștere facială care identifică polițiștii, relatează The New York Times. O inversare izbitoare a modului în care polițiștii tind să folosească AI asupra protestatarilor și suspecților.

Este o inversare satisfăcătoare a rolului, spun unii. Poliția își ascunde identitatea în timp ce reprimă protestele, cu alte cuvinte, doar pentru a fi depășite de aceeași tehnologie AI invazivă pe care o folosesc pentru a supraveghea populația.

Unul dintre proiecte a fost o idee a programatorului autodidact Christopher Howell. El identifică polițiști în Portland, Oregon, deoarece li s-a permis să-și acopere numele în timp ce răspundeau la proteste. Portland a interzis recunoașterea facială pentru polițiști și companii, dar NYT raportează că proiectul lui Howell este permis, deoarece este un individ care lucrează la un proiect din pasiune.

„Există o forță excesivă aici în Portland”, a spus Howell pentru NYT. Construirea acestor instrumente a devenit simplă, relatează NYT, datorită software-ului din ce în ce mai obișnuit. Adevărata provocare, spun activiștii, este găsirea de imagini suficiente cu poliția locală pentru a antrena algoritmul. Au avut noroc pe rețelele de socializare, au spus ziarului.

„De ceva vreme, toată lumea era conștientă că băieții mari ar putea folosi AI pentru a-i identifica și a-i oprima pe băieții mici, dar acum ne apropiem de pragul tehnologic în care băieții mici o pot face pentru băieții mari”, a declarat pentru NYT Andrew Maximov, un dezvoltator care lucrează la un proiect similar.

Recunoașterea facială a dat greș într-un caz de arestare. Robert Julian-Borchak Williams a fost arestat în ianuarie după ce poliția din Detroit i-a spus să se predea, relatează The New York Times. Când Williams a ajuns la secție, a fost arestat deoarece recunoașterea facială AI a stabilit că el era persoana văzută în filmările de supraveghere ale unui furt din 2018. A fost o nepotrivire clară – dar Williams a trebuit să petreacă încă 30 de ore în închisoare din cauza unei erori a algoritmului de inteligență artificială.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: