Poliția Română implementează tehnologii de recunoaștere facială: suma fabuloasă investită în proiect

Poliția Română implementează tehnologii de recunoaștere facială: suma fabuloasă investită în proiect

Poliția Română speră încă de anul trecut să aibă acces la un sistem eficient de recunoaștere facială care să faciliteze prinderea răufăcătorilor. Tocmai a ajuns mai aproape de materializarea acelor intenții.

Inspectoratul General al Poliției Române a stabilit în urmă cu câteva zile firma care a câștigat licitația pentru dezvoltarea unui sistem inteligent de recunoaștere facială. Valoarea contractului este de 4.779.000 lei, fără TVA. Câștigătoarea proiectului este Dataware Consulting, conform datelor disponibile în mod public prin intermediul Sistemului electronic de achiziții publice.

Este important de reținut că Poliția Română a oferit mai multe asigurări legate de modul în care va fi folosit viitorul sistem de recunoaștere facială. Din câte se pare nu va fi folosit pentru a monitoriza în timp real spații publice sau private și, mai mult decât atât, nu va capta înregistrări video. În schimb, autoritățile vor apela la recunoaștere facială pentru a identifica persoane în cazuri punctuale de investigații ale unor fapte penale.

Contractul atribuit către firma Dataware Consulting presupune achiziționarea unei soluții informatice pentru recunoaștere facială + training, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului de identificare și recunoaștere facială (NBIS) și interconectarea acestuia cu autoritățile de aplicare a legii din UE prin intermediul sTESTA”, astfel:

  • Soluția informatică pentru recunoaștere facială va fi formată din următoarele componente: a) Software pentru identificare și recunoaștere facială cu minim 2.000.000 de entități, b) Licențiere a sistemelor de operare de tip server, c) Soluție de baze de date și soluție de replicare baze de date, d) Soluție de virtualizare, e) Un cluster servere pentru operații mission critical, f) Servere blade, g) Soluție de stocare.
  • Training pentru recunoaștere facială (250 persoane);
  • Training pentru soluția de virtualizare (10 persoane);
  • Training pentru sistemele de operare ofertate (10 persoane).

Înainte de stabilirea ofertei câștigătoare, pentru contractul de 4.779.000 de lei au fost primite cinci oferte de la Dataware Consulting SRL, Tech Source Consulting (lider), Cymbiot Solutions (subcontractant – 6%) și Avatar Software (subcontractant – 14%), Starc4sys SRL, RECO 3.26 și Idemia Identity&Security France.

Tehnologia de recunoaștere facială la scară largă a fost deja implementată în mai multe țări de pe mapamond, ridicând mai multe întrebări legate de încălcarea dreptului la intimitate a cetățenilor. Mulți au emoții legate de modul abuziv în care ar putea fi folosită. În Europa, Comisia Europeană are deja un proiect impunerea unor limite stricte legate de utilizarea acestei tehnologii, cu scopul ca cetățenii europeni să aibă drepturi bine definite cu privire la modul în care datele lor personale sunt utilizate de către autorități.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: