A fost creată cea mai mică unitate de stocare a informației. La ce ne va ajuta acest dispozitiv

A fost creată cea mai mică unitate de stocare a informației. La ce ne va ajuta acest dispozitiv

Cipuri mai rapide, mai mici, mai inteligente și mai eficiente pentru orice, de la electronice de consum până la calcule inspirate de creier, ar putea fi în curând folosite, după ce inginerii de la Universitatea Texas din Austin au creat cel mai mic dispozitiv de memorie de până acum.

Cercetarea publicată recent în Nature Nanotechnology se bazează pe o descoperire de acum doi ani, când cercetătorii au creat ceea ce era atunci cel mai subțire dispozitiv de stocare a memoriei. În acest nou studiu, cercetătorii au redus dimensiunea și mai mult, micșorând zona secțiunii transversale până la un singur nanometru pătrat.

Obținerea unui control asupra principiilor fizice care controlează capacitatea de stocare a memoriei dense în aceste dispozitive a permis posibilitatea de a le face mult mai mici. Defectele sau găurile din material oferă cheia pentru deblocarea capacității de stocare a memoriei de înaltă densitate, conform cercetătorilor.

În acest proces, au descoperit dinamica fizică care deblochează capacitățile dense de stocare a memoriei pentru acest mic dispozitiv

„Când un singur atom de metal suplimentar intră în acea gaură și îl umple, conferă o parte din conductivitatea sa în material și acest lucru duce la o schimbare sau efect de memorie”, a spus Deji Akinwande, profesor la Departamentul de Inginerie Electrică și Calculatoare.

Deși au utilizat disulfură de molibden – cunoscută și sub numele de MoS2 – ca nanomaterial primar în studiul lor, cercetătorii consideră că descoperirea s-ar putea aplica sutelor de materiale atomice subțiri.

„Sfântul Graal științific pentru scalare coboară la un nivel în care un singur atom controlează funcția de memorie și asta am realizat în noul studiu”, a spus Akinwande.

Cursa pentru producerea de cipuri și componente mai mici depinde de puterea de energie. Cu procesoare mai mici, se pot crea computere și telefoane mai compacte. Dar micșorarea cipurilor scade, de asemenea, necesarul lor de energie și crește capacitatea, ceea ce înseamnă dispozitive mai rapide și mai inteligente, care necesită mai puțină energie pentru a funcționa.

„Rezultatele obținute în această lucrare deschid calea pentru dezvoltarea de aplicații de generație viitoare care prezintă interes pentru Departamentul Apărării, cum ar fi stocarea ultra-densă, sistemele de calcul neuromorfe, sistemele de comunicații cu frecvență radio și multe altele”, a declarat Pani Varanasi, de la Biroul de Cercetare al Armatei SUA.

Această versiune a dispozitivului – dezvoltată folosind facilitățile avansate de la Oak Ridge National Laboratory – promite o capacitate de aproximativ 25de terabiți pe centimetru pătrat. Aceasta este de 100 de ori mai mare decât densitatea de memorie per strat comparativ cu dispozitivele de memorie disponibile în comerț.