24 iul. 2020 | 13:49

A crezut că era aur, dar descoperirea sa a fost mult mai valoroasă

ACTUALITATE
A crezut că era aur, dar descoperirea sa a fost mult mai valoroasă

Utilizarea detectoarelor de metale reprezintă o pasiune importantă pentru un număr semnificativ de persoane, rareori se reflectă însă într-o descoperire precum cea din imaginea de mai sus.

Un bărbat din Australia a descoperit în 2015 o rocă a cărei valoare nu a putut să o estimeze, dar trăit mult cu impresia că trebuie să fie scumpă. David Hole și-a dat seama că este o rocă specială de când a identificat-o cu detectorul său de metale în Parcul Regional Maryborough, în apropriere de Melbourne. Era ruginie roșiatică, grea și ascunsă într-un fel de lut.

A decis să o ia acasă, în speranța că va ascunde în mijloc un pepită de aur. Pentru a o desface, a folosit un ferăstrău, o mașină de găurit, un flex, a pus-o în acid sulfuric și a trântit-o în orice manieră îți trece prin cap. Nimic nu a funcționat. Din fericire pentru el, nu a aruncat-o.

Au mai trecut câțiva ani până s-a confruntat din nou cu piatra și a decis să o ducă la Muzeul Național din Melbourne pentru identificare. Cercetătorii din cadrul muzeului și-au dat seama imediat că este vorba de un meteorit.

Aspectul ruginiu al rocii este cauzat de procesul foarte agresiv de tranziție prin atmosfera planetei noastre, la o viteză foarte mare. ”Se topesc pe exterior, iar atmosferă îi sculptează”, a spus geologul Dermot Henry.

Ca referință, un meteorit poate proveni dintr-o cometă, un asteroid, o planetă sau o lună a altei planete. Din varii motive, acele corpuri cerești se secționează, iar meteoriții se formează. În procesul de trecere prin atmosferă, acea rocă este intitulată un meteor. Doar dacă supraviețuiește călătoriei devine meteorit. În majoritatea cazurilor, tranziția prin atmosferă este atât de agresivă, încât doar 5% din obiectul original ajunge pe Pământ.

Revenind însă la orca identificată de David Hole, aceasta avea o greutate de aproximativ 17 kilograme, în contextul în care o piatră de o asemenea dimensiune nu ar avea cum să fie atât de grea. Formată în mare parte din fier, roca este clasificată ca fiind un chondrit H5.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele