01 iun. 2020 | 18:50

8 minute și 46 de secunde | Filmul complet care a adus America în pragul unui război civil

ACTUALITATE
8 minute și 46 de secunde | Filmul complet care a adus America în pragul unui război civil

America stă pe un butoi cu pulbere din cauza protestelor violente care au izbucnit în Minneapolis, dar care au cuprins apoi mai toate orașele mari. Au avut loc ciocniri violente între protestatari și forțe de ordine, au fost incendiate magazine și mașini de Poliție. SUA par în pragul unui război civil. Iar spiritele dau în clocot în ambele tabere.

Până în urmă cu câteva zile, George Floyd era un necunoscut. Moartea sa, însă, a stârnit revoltă în America, iar proteste violente au început să fie organizate în mai toate orașele mari. Forțele de ordine au fost acuzate că răspuns disproporționat: jurnaliști arestați, gloanțe de cauciuc și patrule de Poliție care intră în mulțime.

Există, însă, și altfel de atitudine. Un șerif american a fost filmat în timp ce gestiona cu calm situația și chiar le-a ordonat celor din subordinea sa să încadreze marșul protestatarilor și să nu-i oprească pe oameni.

America, însă, stă pe un butoi cu pulbere. Iar presa americană, mai exact jurnaliștii de la New York Times, au pus cap la cap filmul evenimentului în urma căruia George Floyd a murit strivit de piciorul unui polițist.

Filmul complet care a adus America în pragul unui război civil

Ofițerul de poliție Derek Chauvin și cetățeanul George Floyd – sunt personajele centrale ale evenimentului tragic care a stârnit revolta în SUA. Cetățeanul a murit după ce polițistul a stat 8 minute și 46 de secunde cu piciorul pe gâtul său. Acesta a tot încercat să spună că nu poate să respire, dar a fost ignorat.

Totul a pornit, potrivit NYT, după ce angajații unui magazin au sunat la 911 anunțând că un bărbat a plătit cu o bancnotă falsă și este sun influența băuturilor alcoolice. Se întâmpla la ora 19.57, iar apelul la numărul de urgență 911 a avut loc la ora 20.01.

La scurt timp, la fața locului au ajuns polițitii, care l-au scos pe Floyd din mașină. Bărbatul este arestat și dus spre mașina echipajului, fix la șase minute după încătușare. Când se apropie de mașina poliției, în imagini se vede cum George Floyd se lasă la pământ, spune că suferă de claustrofobie și refuză să fie urcat pe bancheta din spate.

Un al doilea echipaj e chemat în ajutor, iar după nouă minute de la arestare vine și al treilea. În acesta din urmă era ofițerul Derek Chauvin.

La ora 20:20 în imaginile surprinse de martori, George Floyd este culcat la pământ, ofițerul stă cu genunchiul pe gâtul său. Este și prima oară când se aude spunând că nu poate să respire. La 20:21 este trimis un echipaj de salvare către locul incidentului.

George Floyd tot insistă că nu poate respira, dar Chauvin refuză să-i ia genunchiul de pe gât. Și a stat așa nu mai puțin de 8 minute și 46 de secunde.

La 20:25, câțiva oameni îi cer polițistului să se dea la o parte și să-l elibereze. Dar pentru Floyd era deja prea târziu, pentru că acesta nu mai mișca. La ora 20:27, o ambulanță ajunge în zonă, iar medicii îi verifică bărbatului pulsul. În tot acest timp, ofițerul de poliție a rămas în aceeași poziție, cu genunchiul pe gâtul lui Floyd, deși acesta era inert. S-a ridicat după aproape un minut.

În total, Derek Chauvin a stat cu genunchiul pe gâtul lui Floyd 8 minute și 46 de secunde. La o oră după ce a fost preluat de ambulanță, George Floyd a decedat la spital.