Vor dispărea 600.000 de locuri de muncă din România. În ce domenii se va întâmpla asta

Autor: Alexandra Chivu - 09:58, 15 iul. 2019
Vor dispărea 600.000 de locuri de muncă din România

Peste 600.000 de locuri de muncă vor dispărea din România din cauza automatizării și noilor tehnologii, potrivit unui raport recent lansat.

Vor dispărea 600.000 de locuri de muncă din domenii pe care România se axează

Investigația specialiștilor arată că peste 600.000 de locuri de muncă vor fi afectate de automatizare și de noile tehnologii, în următorii 10 ani. Din agricultură și producție vor dispărea sute de mii de angajați, ce vor fi înlocuiți de roboți, mașinării sau de inteligență artificială. Specialiștii spun că vor rămâne fără serviciu doar cei care nu se adaptează vieții moderne. Pe de altă parte, tot mai căutate vor fi locurile de muncă ce presupun creativitate și artă. Un punct forte este că peste 325.000 de locuri de muncă vor fi create în următorul deceniu, conform celor de la PriceWaterhouse Coopers.

Cele mai multe locuri de muncă se înregistrează în sănătate, unde creșterea este de peste 20%, apoi în educație și formare, 17%. După cum se vede în analiza menționată mai sus, domeniile financiar și HoReCa, hoteluri și restaurante, vor fi și ele baza în viitor. La polul opus stau agricultura și producția sau utilități, fiind în pericol de transformare ori eliminare peste 275.000 de locuri de muncă. Bizar este că țara noastră este concentrată pe aceste domenii: agricultură, producție, construcții și transport. Așadar, vor trebui reformate exact sectoarele cu cei mai mulți angajați.

Vor dispărea 600.000 de locuri de muncă din România. În ce domenii se va întâmpla asta
Bizar este că România este concentrată pe aceste domenii: agricultură, producție, construcții și transport; domeniile care și dispar

Comparativ cu media Uniunii, suntem la jumătate în privința capitalului uman și integrării tehnologiei. Ne poziționăm pe primul loc în Europa la servicii publice digitalizate, lucru care are un impact măsurabil în viața oamenilor, căci înseamnă birocrație, cozi, timp pierdut inutil. Cu mai multe detalii despre această schimbare a vorbit și Horacio Pena, Tax Consulting Innovation&Digitization Leader al PwC US: „În primul rând cele care presupun o “amprentă umană”. Vorbim despre consilieri, mediatori, povestitori. Vom avea nevoie de mai mulţi oameni care să înţeleagă datele, tehnologia, va fi nevoie de mulţi care să priceapă tehnologia, dar poate cel mai important este “uşer case”. Ce este acela? Un om care interpretează toate acestea şi apoi spune povestea, cum folosesc tehnologia, cum o aplic. Aşa că acest tip de aptitudini vor fi foarte, foarte importante”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI