06 iun. 2019 | 10:48

Problema de securitate gravă a Windows. Chiar și NSA vrea să faci update

ACTUALITATE
Problema de securitate gravă a Windows. Chiar și NSA vrea să faci update

Dacă ești un utilizator de Windows și încă nu ai actualizat sistemul de operare atunci poate ar trebui să o faci. Chiar și americanii de la NSA te roagă.

„NSA îndeamnă pe toată lumea să investească timp și resurse în a-și cunoaște propria rețea și să folosească sisteme de operare acceptate și să aibă cele mai recente actualizări. Nu este esențial doar pentru protecția sistemelor de securitate națională, ci pentru toate rețelele”, a avertizat NSA, agenția guvernamentală a Departamentului Apărării al Statelor Unite.

Despre ce vulnerabilitate este vorba? Se numește Bluekeep și a fost descoperită în urmă cu câteva săptămâni. Aceasta nu este o vulnerabilitate minoră sau una pe care o poți ignora, ci una serioasă, ce a fost comparată cu celebrul ransomware WannaCry din 2017.

WannaCry a făcut afectat milioane de computere din întreaga lume și a făcut pagube de milioane de dolari. La fel ca și în cazul WannCry, Bluekeep este o vulnerabilitate a cărei țintă sunt sistemele de operare mai vechi ale Microsoft.

Care sunt versiunile de Windows cu vulnerabilitatea Bluekeep

Așadar, versiunile afectate sunt următoarele:

  • Windows XP
  • Windows Server 2003
  • Windows Vista
  • Windows Server 2008
  • Windows 7
  • Windows Server 2008 R2.

Microsoft a avertizat că defectul Bluekeep este un potențial „wormhole” (n.r gaură de vierme), ce înseamnă că s-ar putea răspândi fără ca utilizatorul să fie nevoit să se conecteze la internet. Hackerii ar putea folosi această vulnerabilitate pentru a livra malware de tip ransomware sau exploit kit-uri. De asemenea, acest defect ar putea fi folosit pentru a realiza atacuri de tip DDOS (denial of service attacks).

Vestea bună este că cel mai nou sistem de operare Windows 10 nu ar avea această problemă.

Așa că dacă nu vrei să o pățești sau dacă vrei să-ți protejezi afacerea ar fi bine să te asiguri că ai cele mai noi actualizări pe toate sistemele de operare menționate anterior.