WhatsApp a lansat un serviciu pe care l-ai vrea și în România

WhatsApp a lansat un serviciu pe care l-ai vrea și în România

WhatsApp a lansat un serviciu în India pe care o să-l vrei și tu în România. Mai ales că se aproprie alegerile europarlamentare.

WhatsApp a lansat pe 2 aprilie, în India, un serviciu de verificare a informațiilor pe platformă, într-o încercare de a încerca răspândirea știrilor false.

Acestă măsură a fost luată de Facebook înainte de începerea alegerilor naționale din India.

Reprezentanții WhatsApp au declarat că lucrează cu startup-ul local Proto pentru a clasifica mesajele pe care le primesc utilizatorii ca fiind adevărate, false, dacă sunt disputate sau dacă sunt informații înșelătoare. De asemenea, compania va construi o bază de date cu aceste informații pentru a înțelege mai bine fenomenul fake news.

Serviciul numit Checkpoint Tipline poate primi mesaje sub formă de text, imagine sau video în engleză și în alte patru limbi din regiune (hindi, telugu, bengali și malayalam).

De ce WhatsApp a ales India pentru acest serviciu

WhatsApp are peste 200 de milioane de utilizatori în India și platforma cumpărată de Facebook reprezintă principalul mijloc de comunicare pentru mulți dintre aceștia. Totuși, serviciul a fost folosit în trecut pentru a răspândi știri false, iar de atunci au fost luate măsuri (limitarea numărului de oameni către care poți trimite un mesaj mai departe), însă trebuie făcut mai mult.

Combaterea acestui fenomen este și mai importantă în perioada alegerilor deoarece știrile false pot determina dacă un candidat va câștiga sau va pierde o alegere.

Cei de la Facebook au declarat că au șters 712 conturi și 390 de pagini din India și Pakistan pentru „comportament neautentic”. Ei au menționat că paginile și conturile închise aveau legături cu partidul de opoziție din India și cu armata pakistaneză.

Prima fază a alegerilor din India este programată să aibă loc pe 11 aprilie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 23 mai.

Cei de la Reuters au trimis un mesaj către serviciul Checkpoint Tipline pentru a semnala o informație falsă, iar după două ore încă nu primiseră o confirmare. Poate în viitor lucrează mai rapid.

Citește și:
Sursa: Reuters