Acest Volkswagen Beetle transformat în sferă e un accident artistic

Volkswagen Beetle transformată în sferă nu este efectul unui accident cumplit, ci o operă de artă ieșită din comun. Există și o variantă cubică a „Broscuței”. Oricare ar fi forma, te îndeamnă să o atingi atunci când o privești.

Volkswagen Beetle sferice și cubice sunt creațiile artistului indonezian, originar din Jakarta, Ichwan Noor.

Sfera galbenă pe care o vezi în imagini este, de fapt, alcătuită din cinci automobile Volkswagen Beetle. Sunt 180 de centimetri cubi de piese și componente metalice de la cele cinci autoturisme, toate „Broscuțe” din 1953, combinate cu poliester și aluminiu. Din fericire, sfera nu cântărește cât cinci automobile de epocă, dar nici nu e ca o jucărie.

volkswagen beetle sfera arta sculptura

Prin urmare, ceea ce vezi în imagini nu este o mașină în adevăratul sens al cuvântului, ci o sculptură, una cât se poate de originală. Nu o poți conduce, nu-i poți deschide ușile sau să-i aprinzi farurile, dar îți vine să o rostogolești, ca să-i testezi forma sferică.

„Ideea a apărut dintr-o percepție personală față de obiectele care sunt produse ale unei «culturi a transporturilor», care induce semne de emoție spirituală. […] Sculpturile reprezintă interacțiunea dintre oameni și tărâmul obiectului, cu tensiune spirituale puternice care afectează subconștientul și care dau naștere unei noi atitudini «animiste»”, a declarat sculptorul Noor într-un interviu.

volkswagen beetle sfera arta sculptura

„Prin combinarea tehnicilor de manipulare și substituire, forma acestei sculpturi tinde spre distorsiuni realiste, ceea ce permite noi interpretări asupra obiectului (mașina), ca o schimbare a percepției care creează un sens asociativ.”

Asta se întâmpla prin 2013, când au și fost expuse operele sale de artă la o galerie de artă din Hong Kong. Au trecut ceva ani de atunci, dar arta nu are termen de valabilitate atât timp cât ea rămâne necunoscută publicului. Mai poți spune că arta se demodează, dar nu cred că e cazul aici.

 

View this post on Instagram

 

Beetle Sphere or Fat Car? ? Beetle Sphere By Ichwan Noor Fat Car collection By @erwinwurm . Follow @artfido

A post shared by StreetArtGlobe ™ ? (@streetartglobe) on

Noor a realizat și sculpturi auto în formă cubică, tot Volkswagen Beetle. Sunt creații cu adevărat magice, care-ți schimbă percepția despre distorsiunea obiectelor.

Chiar și dacă ai vedea o astfel de „epavă” pe marginea drumului, tot ai rămâne impresionat de perfecțiunea distorsiunii. Este incredibil cum ceva atât de „stricat” (aparent) poate fi atât de perfect și de armonios.