25 ian. 2019 | 18:30

De ce suspendă Vodafone folosirea echipamentului de la Huawei

ACTUALITATE
De ce suspendă Vodafone folosirea echipamentului de la Huawei

Situația devine și mai neagră pentru Huawei în Europa. Acum Vodafone pune compania în așteptare până când situația se va lămuri.

Vodafone, al doilea cel mai mare operator telecom din lume, renunță, cel puțin pe moment, la instalarea de echipamente Huawei în rețelele sale importante din Europa din cauza incertitudini ce plutește în jurul companiei.

Nick Read, CEO Vodafone, a declarat că firma a decis să oprească, momentan, instalarea de echipamente Huawei în rețelele importante din Europa până când se vor lămuri îngrijorările legate de securitate și după discuții cu autoritățile, agențiile de securitate și cu compania chineză.

El a explicat că Huawei este o companie cheie pe piața de echipamente telecom. În acest moment, piața este dominată de trei nume: Huawei, Nokia (Finlanda) și Ericsson (Suedia). Compania din China este cel mai mare furnizor de echipamente telecom și cota de piață este de 35-40% în Europa.

Șeful Vodafone a avertizat că dacă era vorba de o „interzicere completă, ar fi dus la probleme uriașe pentru noi și pentru întreg sectorul de telecomunicații european” și că ar reduce seminificativ timpul de lansare a rețelelor 5G.

Americanii au dat startul neîncrederii în echipamentele companiei, pe motiv că ar spiona pentru guvernul din China. Alți câțiva parteneri precum Australia, Noua Zeelandă sau Marea Britanie au preluat discursul și mai multe țări au interzis deja companiei să participe la construirea infrastructurii 5G.

Huawei a respins în repetate rânduri acuzațiile de acest fel și a oferit asigurări că echipamentul furnizat de companie este sigur. Totuși, din ce în ce mai multe țări par să le interzică acestora să ia parte la licitațiile pentru infrastructură 5G. Cea mai recenta fiind Germania.

Chiar dacă aceste țări decid să renunțe la utilizarea echipamentului Huawei, rădăcinile companiei din China sunt adânci pe bătrânul continent și va fi greu pentru ca o „dezlegare” totală să se facă prea curând.