Cercetătorii au creat o voce care nu e nici de femeie, nici de bărbat

Cercetătorii au creat o voce care nu e nici de femeie, nici de bărbat

Descoprirea a apărut în urma nemulțumirilor unora, care vedeau o problemă în faptul că toți asistenții virtuali precum Siri sau Alexa aveau voce de femeie.

Mulți au cerut ca marile companii să introducă și opțiunea ca vocea asistentului virtual să aparțină unui bărbat. Totuși, cercetătorii par să fi introdus o a treia opțiune.

Noua voce neutră a fost denumită Q și este proiectată să nu aparțină niciunui gen. Vocea nu este nici de femeie, nici de bărbat, ci pare să fluctueze în ambele direcții. Q este alcătuit din voci modificate pentru a reda o varietate de frecvențe neutre din punct de vedere al genului.

Au au folosit cercetări prin care cercetătorii au descoperit că vocile masculine au, în general o frecvență cuprinsă între 85 și 180 hertzi iar cele feminine între 140 și 255 hertzi. Astfel, au putut identifica o frecvență neutră, unde cele vocile celor două genuri se suprapun.

Echipa care a lucrat la dezvoltarea vocii Q a înregistrat 22 de persoane. Vocile au aparținut atât unor persoane care nu se identifică cu niciun gen , cât și unor persoane transgender.

Toate companiile care au introdus asistenți digitali în cadrul produselor lor au folosit voci feminine. Apple o are pe Siri, Amazon pe Alexa, iar Microsoft pe Cortana. Asta pare să-i fi supărat pe unii.

Această voce neutră a fost creată printr-o colaborare a două companii, Virtue și Copenhagen Pride. Acestea speră să reușească să introducă această nouă tehnologie în mai toate sistemele, de la personal tech, la transportul în comun. Emil Asmussen, directorul Virtue, a spus că speră ca firmele tech majore să ia în considerare extinderea opțiunilor pe care le oferă în cazul AI, prin includerea unei voci fără gen.

Totuși, problema e că așa-numita Q este doar o voce la momentul actual. Tehnologia nu se bazează pe inteligența artificială, deci nu poate fi folosită, de una singură, ca un asistent virtual.

Rămâne de văzut dacă marile companii vor introduce o astfel de opțiune în sistemele lor.

 

Citește și:
Sursa: CNBC
Etichete: