Viruși care se vând cu o avere: la ce valoare a ajuns cel mai virusat laptop

Viruși care se vând cu o avere: la ce valoare a ajuns cel mai virusat laptop

Virușii de computer au fost din totdeauna o sursă de fascinație pentru pasionații de tehnologie. Lăsând la o parte pagubele pe care le pot provoca, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că se vând cu o avere.

Un artist modern a creat de curând o lucrare neobișnuită. Intitulată ”Persistența Haosului”, creația lui Guo O Dong nu este o sculptură sau un tablou. În schimb, pare să fie un banal laptop. Partea artistică ține însă de software sau, mai degrabă, de vulnerabiltiatea software-ului.

Licitația pentru ”The Persistence of Chaos” a ajuns la 1,2 milioane de dolari, dar sunt șanse semnificative să se vândă cu semnificativ mai mult decât atât. Laptopul vine la pachet cu un șase dintre cei mai periculoși viruși cu care s-a confruntat omenirea în ultimele decenii. Aceștia nu sunt puși în arhive sau alte forme de conservare, ci, în practică, dacă vei face investiția fabuloasă, vei cumpără un laptop virusat în sensul tradițional al cuvântului.

Sistemul în sine este aparent funcțional, dar poate pune pe butuci o rețea de calculatoare dacă-l conectezi la Wi-Fi sau îi bagi un cablu Ethernet. De asemenea, ar fi bine să nu conectezi un stick USB la el. Ar fi ideal să-l păstrezi într-un seif și să apreciezi valoarea sa artistică.

Într-un interviu acordat celor de la The Verge, artistul din spatele acestui proiect a afirmat că și-a dorit să ofere o reprezentare fizică amenințărilor cu care se confruntă universul digital. ”Virușii folosiți ca arme pot afecta linii de curent sau infrastructura de transport în comun, pot face foarte mult rău.” În final, Guo a vrut să desființeze mitul înrădăcinat în mintea multora că virușii digital nu te pot afecta în lumea reală.

Cei șase viruși prezenți pe un laptop Samsung de 10,2 inci au fost aleși datorită impactului financiar pe care l-au provocat în zilele lor de glorie. Printre ei se numără ILOVEYOU, care a făcut valuri în anii 2000 și îți infecta sistemul printr-o scrisoare de dragoste primită ca atașement la un email. Ransomware-ul WannaCry care îți blochează sistemul până când plătești o taxă de răscumpărare este de asemenea prezent.

Citește și: