Cine vrea să cumpere Telekom România și când s-ar putea face vânzarea

Cine vrea să cumpere Telekom România și când s-ar putea face vânzarea

Telekom România este la vânzare, iar germanii de la Deutsche Telekom și grecii de la OTE se grăbesc să vândă operațiunile locale.

Deutsche Telekom și compania elenă OTE, grupurile care controlează Telekom România, vor să iasă repede de pe piața locală și să vândă operațiunile până la finele lunii august.

Orange, Digi | RCS-RDS, un grup din Rusia și un bulgar vor să cumpere operatorul local. Cele patru entități se află în cursa pentru preluarea parțială sau totală a grupului Telekom România.

Ofertele pentru grupul Telekom au fost depuse în urmă cu aproape două luni, iar de atunci cei interesați au avut acces la o cameră de date, ca parte a procesului coordonat de banca de investiţii Barclays.

Aceste discuții sunt purtate exclusiv de OTE și Deutsche Telekom, în timp ce statul român este doar un spectator deoarece nu are în plan de a-și vinde participația de 46% la fostul Romtelecom.

Patru entități sunt interesate de operațiunile Telekom România

„Practic pe masă se află două scenarii de consolidare a pieţei: una realizată cu investitori cunoscuţi – Orange şi Digi, care astfel ar câştiga încredere să investească în expansiunea noii tehnologii 5G, şi una cu investitori din spaţiul ex-sovietic, care ar putea acţiona având în spate mai degrabă raţiuni geopolitice decât de business“, a comentat situaţia o sursă din industrie pentru ZF.

Orange ar dori să achiziționeze fostul Romtelecom pentru a-și completa oferta de servicii de telefonie mobilă cu servicii de comunicații fixe, adică internet fix și cablu TV.

Pe de altă parte, Digi | RCS-RDS vrea să cumpere fostul Cosmote, care mai are o cotă de piață de aproape 20% din cea de telefonie mobilă după numărul de clienți, dar și un spectru radio ș infrastructură care ar ajuta Digi | RCS-RDS să crească repede și să poată deveni un jucător important.

Apoi mai este bulgarul Spas Roussev care vrea să cumpere și el fostul Cosmote. El reprezintă un grup de investitori ruși concentrați în jurul fondului VTB.

Al patrulea jucător, despre care nu se știu prea multe detalii în acest moment, aflat în cursă are în plan să achiziționeze întreg grupul Telekom, adică operațiunile fixe, dar și pe cele mobile.

Citește și:
Sursa: ZF