20 iun. 2019 | 11:47

Telekom România se vinde. Se pregătește un exit din România

ACTUALITATE
Telekom România se vinde. Se pregătește un exit din România

Se pare că Deutsche Telekom este gata să vândă operațiunile din România, iar vânzarea s-ar face mai repede decât te-ai aștepta.

Telekom se retrage cu totul din România, iar „averea” postului va fi împărțită între RCS-RDS și Orange. Francezii preiau partea de telefonie mobilă, iar RCS-RDS se alege cu bucata din Telekom care ține de televiziune, a anunțat Cătălin Tolontan pe 22 mai.

La momentul respectiv reprezentanții operatorului au declarat pentru PLAYTECH că „nu comentăm astfel de speculații apărute în presă. Abonații TV Telekom vor continua să beneficieze de conținut sportiv de calitate”.

Ei bine, se pare că se pregătește un exit din România al companiei, după ce grecii de la OTE, acționarul majoritar al Telekom România, au adus 800 de milioane de euro pentru a șterge datoriile istorice ale Telekom (fostul Cosmote), potrivit ZF.

Vânzarea Telekom România s-ar putea efectua mai repede decât crezi

Grupul elen OTE a decis să aducă 800 de milioane de euro la capitalul social al companiei de telefonie mobilă din grup, fosta Cosmote România, prin emiterea de acțiuni noi.

Telekom România, fostul Romtelecom, la care statul român deţine un pachet de 45,99% din acţiuni, nu a participat la operaţiunea de majorare a capitalului. Totuși, în urma acestei emiteri de acțiuni nu s-a schimbat structura acționariatului – OTE cu 70% și fostul Romtelecom cu 30%.

Prin această tranzacție, OTE și-a asumat pierderile generate de operaţiunile de telefonie mobilă din România, rezolvând astfel problema datoriilor istorice către grup ale firmei din România (evaluate la aproximativ 600 mil. euro în urmă cu 3 ani). Astfel se deschide calea către o tranzacţie de vânzare a operaţiunilor de pe piaţa locală.

Grupul german Deutsche Telekom a scos la vânzare operațiunile din România și vrea să realizeze o tranzacție în acest an, chiar înainte de licitația pentru spectrul radio 5G, ce va fi organizată în toamnă de către ANCOM.

Vom vedea dacă informația dată de Cătălin Tolontan se va dovedi a fi adevărată și că Orange va prelua partea de telefonie mobilă, iar RCS-RDS partea de televiziune.