25 apr. 2019 | 07:30

USB Killer: stick-ul ”criminal” a făcut o pagubă fabuloasă

ACTUALITATE
USB Killer: stick-ul ”criminal” a făcut o pagubă fabuloasă

Calculatoarele sunt vulnerabile la tensiuni ridicate și cel mai simplu mod prin care le poți supune unui șoc de proporții implică utilizarea unui USB Killer ce seamănă cu un stick USB obișnuit.

Ai un noroc teribil că acest echipamente malițioase nu se găsesc în România, dar USB Killer este un produs comercial ce se vinde cu o sumă derizorie. Cu doar 55 de euro, poți genera pagube de câteva mii sau chiar zeci de mii de euro. Aceasta din urmă a fost situația generată de un tânăr de 27 de ani care activa ca student la universitatea St. Rose din Albany, New York.

Cu numele Vishwanath Akuthota, fostul student al universității a stricat câteva zeci de computere de la facultatea în cadrul căreia activa. După evenimentul dezastruos, exmatricularea este cea mai mică problemă a bărbatului.

Conform Departamentului de Justiție al Statelor Unite, Akuthota a decis în mod arbitrar să testeze funcționalitatea unui stick USB Killer pe nu mai puțin de 66 de sisteme din laboratorul de informatică a facultății. Pentru că suntem în 2019 și se pare că așa le funcționează creierul unora, ca pachetul să fie complet, tânărul a imortalizat întregul eveniment, de bună voie și nesilit de nimeni.

Ca referință, un USB Killer pare un stick USB obișnuit, dar în loc să găzduiască date, integrează niște circuite electrice. Printr-un mecanism nu foarte complicat, poate trage curent din portul USB la care este conectat până atinge 240 volți. Imediat după, descarcă tensiunea de mai multe ori în portul USB la care este conectat și, implicit, în placa de bază pe care este montat acel USB. În final, nu mai ce să repari.

Akuthota s-a înregistrat în timp ce a distrus 66 de sisteme și, în timp ce a făcut-o, a încercat să fie și spiritual. ”A murit”, ”S-a dus. Boom”, afirma studentul entuziasmat. Pentru întregul set de circumstanțe, riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare și o amendă de 250.000 de dolari. Sentința se va pronunța pe 12 august 2019. Compania care le produce, pretinde că sunt create pentru a testa rezistența la supratensiune a sistemelor computaționale.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele