03 iul. 2019 | 08:45

Ura de pe Facebook, motiv de amendă: cât trebuie să plătească Zuckerberg

ACTUALITATE
Ura de pe Facebook, motiv de amendă: cât trebuie să plătească Zuckerberg

În cazul în care ai petrecut mai mult de zece minute pe Facebook, probabil că ai văzut cât de multă ură, dispreț, rasism și extremism politic există pe cea mai mare rețea socială.

În ultimii ani, Facebook ”s-a bucurat” de o serie stufoasă de amenzi, dar având în vedere bugetul din spate, este puțin probabil să aibă de suferit din asta. În teorie, gigantul condus de Zuckerberg a dus o luptă imensă în ultimii ani cu combaterea știrilor false care au influențat alegerile din SUA și rezultatul referendumului pentru Brexit.

Trecând peste faptul că nici problema aia nu este rezolvată, Facebook tocmai a fost amendată pentru ineficiența de a opri ura online care este promovată prin rețeaua socială. Aproximativ 2 milioane de euro trebuie să plătească Zuckerberg deoarece compania pe care o conduce a încălcat o lege din Germania referitoare la combaterea discursului încărcat de ură.

Biroul Federal de Justiție al nemților a declarat că Facebook nu a reușit să respecte standardele de transparență cerute în procesul de gestionare a plângerilor care implicau discursul urii pe rețeaua socială. Agenția susține că rapoartele companiei pentru prima jumătate a anului 2018 nu reflectă numărul real al plângerilor legate de conținuturi suspectate ca fiind ilegale în Germania, printre care sunt incluse și insultele antisemite sau materialele concepute cu scopul de a instiga la ură împotriva persoanelor sau grupurilor în funcție de religia sau etnia acestora.

A fost observată și o problemă legată de nivelul de pregătire al personalului responsabil cu procesarea rapoartelor legate de conținutul ilegal. Mai precis, Facebook a mințit pe margine acestui subiect. În mod previzibil, oficialii companiei americane neagă încălcarea legislației din Germania și că ar exista o discrepanță între numărul oficial de rapoarte și numărul real de plângeri primite.

„Suntem siguri că rapoartele noastre publicate sunt în concordanță cu legea, însă așa cum mulți critici au evidențiat, există unele cazuri în care legea nu este foarte clară”, a declarat un purtător de cuvânt Facebook. „Vom analiza amenda primită cu atenție și ne rezervăm dreptul la replică.”, a adăugat el.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele