15 aug. 2019 | 07:51

Un tratament pentru cancer, produs la Cernavodă: ce este Cobalt 60

ACTUALITATE
Un tratament pentru cancer, produs la Cernavodă: ce este Cobalt 60

Pe lângă generarea de energie electrică, centrala nucleară de la Cernavodă ar putea facilita producția de Cobalt 60. Acesta izotop este folosit la tratarea unor forme de cancer.

Conform unui anunț al oficialilor de la Nuclearelectrica, în cadrul centralei nucleare de la Cernavodă, ar putea începe în curând producția izotopului Cobalt 60. Substanța respectivă este folosită în ședințele de radioterapie prin care trec foarte mulți bolnavi de cancer, ca o formă de tratament pentru maladia secolului.

Efortul științific de la Cernavodă va avea loc cu ajutorul unei companii canadiene. Aceasta din urmă este cel mai mare furnizor de Cobalt 60 din lume. A fost deja semnat un memorandum în acest sens de către cele două companii.

„O altă cooperare internaţională recentă din luna iulie este încheierea unui MoU cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor la nivel global de Cobalt 60. Acest MoU este neangajant şi vizează evaluarea potenţialului de a produce în reactoarele de la CNE Cernavodă Cobalt 60. Acest izotop este produs în reactoarele nucleare din cobalt 59”, au detaliat reprezentanţii Nuclearelectrica.

La nivel global, există 22 de reactoare care produc izotopul Cobalt 60. Zece dintre acestea sunt de tip CANDU, similar cu cele aflate în funcțiune la Cernavodă. Cele zece sunt instalate în Canada, Argentina și China. Tehnologia proprietară pentru dezvoltarea izotopului folosit în tratamente de cancer a fost dezvoltată de Nordion și AECL Canada.

„Explorarea posibilităţii de a produce acest izotop la Cernavodă este un mare pas înainte pentru industria nucleară din România de a valorifica încă unul din efectele benefice ale operării de centrale nucleare, în acest caz pentru sistemul medical. Vrem să devenim parte a comunităţii internaţionale de Co 60, pentru că înţelegem importanţa pentru sănătate pe care acest izotop o are. De asemenea, reprezintă o diversificare pentru SNN şi implicit încă o sursă de venit”, au insistat administratorii centralei nucleare de la Cernavodă.

Este important de reținut că oficialii de la Cernavodă ne-au asigurat că decizia de a produce Cobalt 60 nu va afecta în niciun fel securitatea nucleară și producția electrică de la centrală. S-au realizat deja mai multe studii și analize tehnice în acest sens și, în plus, recoltarea efectivă a izotopului se va realiza în timpul opririlor planificate ale reactoarelor.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele