Uber tocmai a anunțat transportul cu care taximetriștii nu pot concura

Uber tocmai a anunțat transportul cu care taximetriștii nu pot concura

Uber Air se pregătește să testeze „mașina zburătoare” anul viitor în mai multe orașe ale lumii. Ar putea fi o soluție pentru așezările aglomerate.

Melbourne va fi primul oraș, în afara Statelor Unite, unde Uber Air va efectua teste cu un autovehicul zburător care îi va transporta dintr-un loc în altul la prețul unei călătorii normale cu UberX. În 2020 se vor efectua primele teste, iar planul este ca serviciul să se lanseze oficial în 2023.

Pasagerii vor zbura în „autovehicule cu decolare pe verticală”, asemănătoare elicopterelor. Serviciul va fi operat prin intermediul aplicației Uber și pasagerii vor putea zbura dintr-un loc prestabilit (Skyport) într-un altul.

Eric Allison, reprezentantul companiei de ridesharing în Australia, a explicat că acest concept are potențialul de a reduce aglomerția din trafic, care produce pierderi de 16,5 miliarde de dolari economiei australiene, potrivit estimărilor.

De ce ar fi utile mașinile zburătoare ale Uber

„Cursa de 19 kilometri de la CBD până la Aeroportul din Melbourne poate dura între 25 de minute și 60 de minute, în funcție de trafic. O călătorie cu Uber Air va dura 10 minute”, a spus Allison.

Proiectul mai este testat în Dallas și Los Angeles. Melbourne este primul oraș din afara SUA unde se fac teste, obținând acest statut în dauna orașelor din Brazilia, Franța, India și Japonia.

Matthew Marino, expert în inginerie aerospațială în cadrul Universității RMIT, este de părere că acest fel de transport ar putea fi mai sigur decât mașinile autonome, deoarece astfel de vehicule pot întâmpina multe obstacole pe drum (pietoni, alte vehicule etc.), însă mașinile zburătoare nu vor avea astfel de probleme.

„Trebuie să dovedim că această tehnologie, aceaste vehicule sunt la fel de sigure ca și elicopterele, ce zboară des deasupra orașelor noastre. Este nevoie de mai multă cercetare și dezvoltare în această zonă”.

Chris De Gruyter, expert al centrului de urbanism, este sceptic că un astfel de serviciu ar reduce ambuteiajele din trafic. „Aceste vehicule au o capacitate mică și mai există și nelămuriri în legătură cu cât de poluante sunt acestea”.

Sursa: The Guardian