06 mai 2019 | 09:13

Uber, implicată într-un proces de sute de milioane de dolari: ce a greșit

ACTUALITATE
Uber, implicată într-un proces de sute de milioane de dolari: ce a greșit

Compania Uber se pregătește să fie listată la bursa din New York, dar tocmai a aflat că se confruntă cu un proces de câteva sute de milioane de dolari.

Practicile Uber de a intra într-un număr record de piețe într-un timp relativ scurt au fost, de cele mai multe ori, îndoielnice. Din acest motiv, au fost nevoiți să se retragă din mai multe orașe sau țări, după câteva luni de funcționare. La această oră, compania se confruntă cu o situație dificilă în Australia.

Un proces de clasă care ar putea deveni cel mai mare din istoria țării, a strâns nu mai puțin de 6000 de persoane împotriva Uber. Oamenii sunt reprezentați de compania Maurice Blackburn, iar procesul a fost intentat la Curtea Supremă din localitatea Victoria pentru beneficiul șoferilor, operatorilor și deținătorilor de licențe pentru transport din Victoria, New South Wales, Queensland și Western Australia.

Conform celor de la Reuters, pagubele potențiale sunt de nivelul sutelor de milioane de dolari, dar repercusiunile pe termen lung s-ar putea dovedi și mai costisitoare. În contextul listării la bursă, potențialii investitori ar putea fi descurajați de procesul costisitor, iar evaluarea actuală de aproximativ 20 de miliarde de dolari ar putea suferi o scădere semnificativă.

În documentul înaintate către tribunal, cei care au intentant procesul afirmă că vor ”să fie despăgubiți de Uber pentru că le-au distrus mijloacele de trai”. Aparent, compania americană și-a ajutat șoferii din teritoriu să facă același lucru, operând ilegal în Australia.

Conform declarațiilor avocaților de la Maurice Blackburn, Uber și-a concentrat atenția pe piața din Australia din cauza lipsei unei legislații strice pentru transportul de persoane. În același timp, a ignorat cerințele legislative de pe continent legate de licențele de taxi și formalitățile de angajare. Ca pachetul să fie complet, Uber a plătit amenzile șoferilor în momentul în care erau prinși fără acte în regulă. Prin aceste practici, Uber și-a creat o prezență dominantă în Australia într-un timp scurt și a lăsat foarte mulți șoferi profesioniști fără surse de trai stabile.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele