Turbina care poate alimenta un orășel cu energie electrică: cum funcționează minunea

Turbina care poate alimenta un orășel cu energie electrică: cum funcționează minunea

Divizia de cercetare globală din cadrul General Electric face eforturi semnificative pentru salvarea planetei prin optimizarea unor surse regenerabile de energie electrică.

Cel mai recent proiect al GE Global Research vizează o turbină de dimensiunea unui birou. Aceasta este o creație sustenabilă pe termen lung care utilizează dioxid de carbon în procesul de generare al energiei electrice. Chiar dacă poate fi țină în mână de un bărbat și este evident că dimensiunile sale nu sunt exagerate, în mod spetaculos, poate genera suficientă energie pentru alimentarea unui întreg orășel.

În condiții ideale, ar trebui să stea la baza alimentării cu energie a unui număr de aproximativ 10.000 de locuințe, conform specificațiilor publicate de creatori. Datorită principiilor din spate, dacă se va reuși scalarea proiectului la scară largă, are potențialul de a rezolva toate problemele planetei când vine vorba de acces la energie electrică.

Principiul de funcționare din spatele unei turbine este mai vechi de un secol. O turbină tradițională funcționează însă pe bază de abur și are o greutate de câteva tone. Modelul din imaginea de mai sus este dintr-un complet alt spectru de creațiii, are 68 de kilograme și folosește pentru propulsie dioxid de carbon, în loc de abur.

Proiectul este creația celor de la GE Global Research, sub conducerea lui Doug Hofer, din Albany, New York. El a încercat să explice potențialul unui dispozitiv de mai puțin de 100 de kilograme care funcționează ca o centrală tradițională într-un articol publicat aici. În contextul în care mai există foarte multe zone de pe mapamond în care accesul la energie electrică este un lux, aparatul din imagine încearcă să adreseze exact acele scenarii

În termeni tehnici, designul turbinei cu dioxid de carbon are capacitatea de a produce aproximativ 10.000 de kW de energie curată, regenerabilă, fără poluare. În condiții ideale însă și cu ajutorul câtorva inovații, cercetătorii speră să duc această valoare la 500 MW, energia necesară unui orășel. În interior, dioxidul de carbon este pus sub presiune foarte mare la temperatură înaltă. Aceaste condiții transformă CO2 într-o stare fizică situată undeva între lichid și gaz. Jumătate din energia rezultată din reacție este transformată în electricitate de către turbină.

Citește și: