11 nov. 2019 | 15:26

Când și unde poți vedea trecerea lui Mercur prin fața Soarelui

ACTUALITATE
Când și unde poți vedea trecerea lui Mercur prin fața Soarelui
NASA

Trecerea lui Mercur prin fața Soarelui se întâmplă destul de rar. Se întâmplă și în 2019, iar tot evenimentul poate fi observat direct de pe Pământ.

Mercur va trece prin fața Soarelui luni, 11 noiembrie 2019. Tot procesul va dura cam cinci ore și jumătate. Va începe în jurul orei 14:35 și va dura aproximativ până la ora 20:04, ora României.

Partea interesantă e că evenimentul este vizibil și de pe Pământ: în Europa, Americi, oceanale Atlantic și Pacific, Noua Zeelandă, Africa și Asia de vest. Îl poți observa chiar și din România.

Diametrul Soarelui este de 277 de ori mai mare decât cel al planetei. Din acest motiv, trecerea lui Mercur prin fața Soarelui poate fi urmărită doar cu echipament specializat. Mercur este prea mică pentru a putea fi observată cu ochiul liber.

Telescopul folosit trebuie să aibă un zoom 50x pentru a putea detecta planeta. De asemenea, trebuie să fie echipat cu filtre adecvate pentru a te asigura că te poți uita la Soare în siguranță. Planeta va apărea ca un punct întunecat pe suprafața astrului solar.

În cazul în care nu a acces la așa ceva, poți urmări tot evenimentul live online aici:

Trecerea lui Mercur prin fața Soarelui este un eveniment rar

Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare, dar și cea mai mică din sistemul nostru solar. Ca atare, îl înconjoară pe acesta mai rapid decât toate celelalte planete.

Trecerea unei planete prin fața Soarelui este un eveniment relativ rar. De pe planeta noastră, nu se pot vedea decât trecerile lui Mercur și Venus. Acest lucru se datorează faptului că acestea sunt singurele planete între noi și Soare

În cazul planetei Mercur, o astfel de trecere se întâmplă de aproximativ 13 ori într-un secol.

Ultima dacă când planeta a trecut prin fața Soarelui a fost în mai 2016. Următoarea tranziție va mai dura o perioadă. Va avea loc abia în 2032.