04 apr. 2019 | 14:00

Toshiba revine în lumea laptopurilor, însă nu cum te așteptai

ACTUALITATE
Toshiba revine în lumea laptopurilor, însă nu cum te așteptai

Te întrebai de ce nu ai mai văzut laptopuri Toshiba în ultimii ani? Ei bine, Toshiba revine, într-un fel, în lumea laptopurilor, dar sub un alt nume.

Din acest an, grupul Client Solutions parte a Toshiba, responsbil pentru realizarea laptopurilor și a altor produse electronice Toshiba, va tăia legăturile cu Toshiba și va acționa sub un nou nume: Dynabook. Procesul a început în urmă cu mai mulți ani, însă abia acum s-a finalizat.

Așadar, pe viitor, toate laptopurile (fosta) Toshiba și alte produse ale companiei se vor numi Dynabook.

Practic, am putea spune că producătorul primului laptop din istorie dispare de pe piață. Toshiba T1100 din 1985 este considerat ca fiind primul laptop produs în serie din istorie: folosea floppy disks, nu avea un hard drive și avea un procesor Intel 4,77 MHz, un ecran LCD monocrom și cântărea 4,1 kilograme. Prețul era de 1899 de dolari.

Problemele pentru Toshiba au apărut prin 2015 când s-au descoperit că s-au manipulat înregistrări contabile pentru a dovedi că Toshiba o ducea mai bine decât rivalii de la Hitachi. Manipularea datelor s-a făcut pe o perioadă de cinci ani și din date reieșea că Toshiba avea un profit mai mare cu 1 miliard de lire sterline decât cel din realitate.

Toshiba devine Dynabook în urma procesului de rebranding

Compania a primit o amendă record și a vândut divizia de semiconductoare, apoi a vândut divizia de televizoare celor de la Hisense și în octombrie 2018 a vândut 80% din acțiunile diviziei de PC-uri (numită pe vremea aia Toshiba Client Solutions) către Sharp.

În urma acestei înțelegeri, Sharp a primit produsele, brandurile, tehnologiile, angajații, canalele de vânzare și alte bunuri legate de divizia de PC-uri, dispozitive mobile și camere auto.

Ideea din spatele achiziției era să combine tehnologiile dezvoltate de Sharp (display-uri, senzori) și Toshiba Client Solution pentru a crea laptouri care să câștige cotă de piață, mai ales pe zona enterprise. Se pare că în înțelegere nu a fost inclusă utilizarea brandului Toshiba și de aceea Sharp a redenumit divizia în Dynabook la 1 ianuarie 2019. Nu este clar dacă Toshiba va mai lansa vreodată laptopuri sub acestă denumire sau nu.

Primele produse ale noii companii sunt laptopurile Dynabook G-Series ce au sub un kilogram și promit o autonomie a bateriei de până la 19 ore. Nume noi, dar aceeași oameni. Poate de aceea, noile laptopuri seamănă cu cele Toshiba de prin 2015-2016.

În acest moment, în portofoliul companiei Dynabook se regăsesc 10 notebook-uri, trei PC-uri mini, ochelari de realitate augumentată și alte accesorii de laptopuri.