De ce să ai grijă să ștergi tot dacă vrei să-ți vinzi laptopul vechi

De ce să ai grijă să ștergi tot dacă vrei să-ți vinzi laptopul vechi

Pe OLX e plin de telefoane și laptopuri uzate de vânzare. Dar oare câte dintre ele încă au datele foștilor utilizatori în memorie?

Josh Frantz, expert în securitate a făcut un experiment în care a descoperit că nu facem suficient de mulți pași pentru a ne proteja datele personale înainte să dăm mai departe un laptop sau un telefon folosit.

Cercetătorul a colectat timp de șase luni laptopuri, hard disk-uri, telefoane și alte dispozitive uzate. A reușit să adune 41 de desktop-uri, 27 de stick-uri și carduri de memorie, 11 hard disk-uri și șase telefoane. Josh Frantz voia să afle pe câte date personale poate să pună mâna din device-uri cumpărate la mâna a doua.

Acesta a folosit un instrument de recunoaștere optică a caracterelor (OCR) care folosește ca limbaj de programare Python. Cu ajutorul acestuia a scanat în căutarea CNP-urilor, datelor de naștere, informațiilor de pe carduri sau alte date sensibile.

Ce date personale încă erau stocate pe device-uri

Descoperirile au fost uluitoare. Dispozitivele conțineau o cantitate uriașă de date ale foștilor utilizatori, inclusiv informații personale de identificare. Deci cam tot ce ar avea nevoie un actor rău-intenționat pentru un furt de identitate.

Din toate device-urile expertul a găsit 41 de CNP-uri, 50 de date de naștere, 611 adrese de mail, 19 numere de card, două numere de pașaport și șase coduri ale unor permise de conducere. Pe lângă aceste informații, a reușit să găsească în memoria dispozitivelor mai mult de 200.000 de imagini și peste 3.400 de documente și aproape 150.000 de mailuri.

Doar două dispozitive au fost șterse corespunzător și doar două au fost criptate.

Doar cu 600 de dolari, acesta a reușit să obțină cantități foarte mari de date personale. Ceea ce trebuie reținut e faptul că deși un fișier este șters, el continuă să existe. Sistemul de operare doar permite ca spațiul pe care îl ocupă să fie suprascris de un alt fișier.

Cum să „cureți” complet un dispozitiv de toate aceste date

Există multe instrumente disponibile pentru ștergerea corespunzătoare a unui hard disk, precum BitRaser sau BitBleach. Acestea vor face o treabă suficient de bună încât instrumentele de recuperare a datelor vor fi inutile. Frantz recomandă să folosești DBAN.

Pe de altă parte, dacă ai pe laptopul tău date foarte sensibile, acesta recomandă să-l distrugi după ce nu-l mai folosești.

Citește și: