Testul de sânge care îți spune dacă vei muri în următorii 10 ani

Testul de sânge care îți spune dacă vei muri în următorii 10 ani

Deși sfârșitul vieții fiecăruia e iminent, nimeni nu știe când va muri exact, dar un test de sânge îți poate da o idee mai clară despre asta.

Oamenii de știință au descoperit o modalitate prin care să determine mai ușor cât de mare e riscul ca o persoană să moară. Aceștia au identificat în sânge 14 biomarkeri care au legătură cu mortalitatea omului. Biomarkerii sunt indicatori măsurabili ai gravității sau prezenței unor stări de boală. Astfel, aceștia i-ar ajuta pe cercetători să prezică mai bine cât de mare e riscul ca pacienții să moară în următorii cinci până la zece ani.

Potrivit cercetătorilor, nu există un consens în ceea ce privește factorii care pot prezice cât de mare există riscul ca o anumită persoană să moară. E mai ușor pentru medici să-și dea seama dacă pacientul va muri într-un an decât într-o perioadă mai lungă, de 10 ani. De asemenea, factorii de risc convenționali în cazul pacienților de vârste mijlocii (tensiunea arterială sau nivelul de colesterol) nu corespund neapărat cu cei din cazul celor mai în vârstă.

Testul de sânge prin care vei știi mai concret când vei muri

În realizarea studiului, cercetătorii au analizat mostre de sânge de la peste 44.000 de pacienți, cu vârste cuprinse între 18 și 109 ani. Dintre aceștia, peste 5.500 nu mai erau în viață. Astfel, oamenii de știință au determinat care biomarkeri erau mai mari în cazul celor care au trăit mai mult și au folosit aceste date pentru a determina riscul de moarte.

Acești biomarkeri contribuie la o mai bună acuratețe în ceea ce privește determinarea riscului de a muri. Astfel, noul test de sânge al cercetătorilor a avut o acuratețe cu 10% mai mare decât alte metode de predicție a morții unui pacient.

Grupul de cercetători spune că vrea astfel să abordeze mai ușor vulnerabilitatea omului în ceea ce privește sănătatea și să identifice probleme pe care medicii nu le pot observa din exterior.

Citește și:
Etichete: