Telekom nu vrea să se bată pe 5G din cauza Guvernului: „Business, nu caritate”

Telekom nu vrea să se bată pe 5G din cauza Guvernului: „Business, nu caritate”

Peste tot se vorbește despre 5G și despre telefoanele 5G, dar Telekom România pare să ia în calcul renunțarea la 5G înainte ca acesta să devină realitate în România.

Miroslav Majoros, șeful Telekom România, spune că analizează varianta neparticipării la licitația pentru 5G ce este programată pentru a doua parte a acestui an, din cauza condițiilor care derivă din aplicarea prevederilor „taxei pe lăcomie” dată de Guvern.

„Noi facem business, nu caritate. Condițiile care derivă din aplicarea prevederilor OUG 114/2018 nu sunt acceptabile și analizăm serios varianta neparticipării la procedura de atribuire, care va fi organizată de autoritatea de reglementare din domeniu în a doua parte a acestui an”, a spus Majoros.

El a mai spus că Telekom România stopează orice intenție de achiziție generatoare de business pentru că fiecare euro pe care îl vom câștiga va fi taxat cu 3%. El a mai spus că această taxare îi face necompetitivi cu ofertanții din zona non-telecom.

La finalul anului trecut, Guvernul PSD a anunțat că operatorii telecom vor achita o taxă de 3% către autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM). Suma strânsă va fi folosită de instituție pentru finanțarea proiectelor de digitalizare.

Operatorii telecom, printre care și Telekom au criticat Guvernul, spunând că această taxă va duce la scăderea investițiilor și că utilizatorii vor plăti mai mult pentru aceleași servicii. Întâmplător sau nu, după acest anunț cei de la Digi Mobil au mărit prețurile pentru prima dată după mult timp.

La finalul lunii trecute, operatorii Orange, Telekom și Vodafone s-au unit și au cerut Guvernului anularea prevederilor din OUG 114, atenționând că investițiile în rețele sunt reduse cu 100 de milioane de euro.

Cursa pentru 5G e deschisă pentru toți cei patru operatori din România. Grupul Digi | RCS-RDS s-a lăudat deja că va avea o rețea pregătită pentru așa ceva, iar Orange a derulat primul test la noi.

Licitația pentru spectru ar avea loc cândva în acest an, iar spectrul radio ar fi disponibil începând cu 1 ianuarie 2020. Asta înseamnă, teoretic, că am putea avea net 5G din 2020.

Citește și:
Sursa: Profit.ro