23 apr. 2019 | 16:30

Funcția de pe telefon care nu te mai interesează aproape deloc

ACTUALITATE
Funcția de pe telefon care nu te mai interesează aproape deloc

Indiferent că este Samsung, Huawei sau iPhone, dispozitivul pe care-l iei după tine peste tot îi spui telefon, dar acestă denumire este învechită.

Conform definiției din DEX, un telefon este un aparat prevăzut cu un transmițător și un receptor și care, legat de o instalație telefonică centrală, permite convorbiri la distanță. Motorola DynaTAC 8000X este primul telefon mobil din lume și a apărut pe 3 aprilie 1973.  Dr. Martin Cooper de la Motorola, în timp ce se deplasa pe o stradă din New York, realizează o convorbire cu Dr. Joel S. Engel, șeful direcției de cercetare de la AT&T Bell Labs, cu ajutorul telefonului DynaTAC 8000X.

De atunci, lucrurile au evoluat considerabil: telefoanele au devenit mai mici, cu o autonomie mai mare, au devenit inteligente, mai subțiri, s-au conectat la internet, au început să fie dotate cu camere foto foarte performante. Am utilizat foarte mult timp telefonul pentru a întreține conversații, ca să anunțăm că întârziem sau să-i spunem mamei că am ajuns cu bine în altă țară.  Astăzi, menirea principală a telefonului, aceea de a efectua apeluri vocale pare a se fi diluat de tot.

Dovada că telefonul este din ce în ce mai puțin folosit pentru apeluri vocale

Datele citate de Cisco România arată că apelul de voce clasic nu se mai încadrează nici măcar în top 20 cele mai folosite aplicaţii pe smartphone.

„În top 20 cele mai folosite aplicaţii pe mobil, apelul de voce nu este prezent. I-a rămas doar traditional numele de telefon, dar este un dispozitiv inteligent care poate face multe lucruri printre care şi apel de voce”, explică Răzvan Atimariti, product sales specialist, Cisco România pentru ZF.

Așadar, aceste date confirmă ceea ce bănuiam cu toții: îi spunem telefon unui dispozitiv pe care rar îl mai folosim să „dăm” un telefon.  Acum folosești un smartphone pentru a te conecta la internet, indiferent dacă vorbim de rețele sociale sau pentru a citi publicații online. Tot pe telefon verifici soldul contului și faci shopping online și sute și mii de poze atunci când pleci în vacanță.

Dacă ar fi să renunțăm la denumirea de telefon, cum ar trebui să-i spunem dispozitivului inteligent din buzunar?