De ce telefoanele Sony nu fac poze la fel de bune ca Huawei P30 Pro?

De ce telefoanele Sony nu fac poze la fel de bune ca Huawei P30 Pro?

Toate camerele foto de pe Huawei P30 Pro sunt făcute de Sony. Așa că de ce telefoanele Sony Xperia nu fac poze la fel de bune?

Huawei P30 Pro este un telefon care face fotografii bune și chiar foarte bune, mai ales dacă ne referim la calitatea fotografiilor făcute pe timp de noapte. Mai mult, telefonul este capabil să scoată fotografii bune la un zoom optic 5x, unul hibrid 10x și chiar la unul digital de 50x.

Huawei se laudă că sistemul de senzori foto este realizat în parteneriat cu celebrul producător foto Leica, însă există o informație pe care compania nu o dezvăluie: toți senzorii foto din telefon sunt realizați de Sony.

Huawei P30 Pro are un sistem foto format din patru camere: una principală, o alta ultrawide, una telefoto și un senzor de tip Time-of-Flight (ToF). Toate aceste camere au senzori CMOS de la Sony.

Astfel, telefon P30 Pro a făcut o impresie bună și realizează fotografii bune, atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi.

Totuși, implementarea nu este una tradițională. Cei de la Huawei au ales să înlocuiască filtrul tradițional RGB cu unul RYYB (Red, Yellow, Yellow, Blue) deoarece oferă o performanță mai bună în fotografia de noapte (lasă cu 40% mai multă lumină decât filtrul RGB). Telefonul poate ajunge la un număr ISO (sensibilitatea imaginii la lumină) până la 409,600! Asta îți permite să faci fotografii chiar și în întuneric.

De asemenea, P30 Pro este primul telefon care folosește senzorul Time-of-Flight de la Sony, ce ajută sistemul să găsească punctul de focus mai repede și ca fotografiile portret să aibă fundalul frumos încețoșat.

De ce telefoanele Sony nu fac fotografii la fel de bune ca Huawei P30 Pro?

Toți acești senzori sunt realizați de Sony, de ce japonezii nu pot să-i folosească și ei pe telefoanele lor pentru poze la fel de bune?

De fapt, Sony este cel mai mare producător de senzori foto pentru telefoane din prezent. Probabil că majoritatea telefoanelor de top folosesc senzori foto de la japonezi. În schimb, telefoanele Sony fac fotografii decente, dar nu rup gura târgului. De ce?

Răspunsul scurt ar fi: pentru că nu totul ține de hardware. Mai ales în cazul fotografiei cu smartphone-ul. Modul în care un producător alege să implementeze senzorii foto, dar și cum procesează imaginea în software au ajuns să fie mai important sau, cel puțin, la fel de important ca și mărimea și calitatea senzorilor foto.

Google este exemplul cel mai la îndemână. Poate că P30 Pro este telefonul care face cele mai bune fotografii de noapte din prezent, însă Google Pixel 3 este foarte aproape și reușește acestă performanță cu o singură cameră foto. HMD a ales să implementeze cinci camere foto pe Nokia 9, iar rezultatele nu sunt mai bune decât cele obținute de Pixel 3.

De ce smartphone-urile Xperia nu fac fotografii excelente având în vedere expertiza japonezilor pe senzori foto, mai ales pe segmentul de camere foto mirorless. Și japonezii s-au gândit să dea o explicație, dar nu este una foarte bună.

„Suntem o singură companie, dar există bariere și echipa Alpha (n.r. departamentul foto mirrorless) nu vrea să ofere anumite lucruri echipei Mobile deoarece nu vrei într-un telefon să ai aceleași caracteristici pe care le-ai găsi în mod normal pe o cameră de 3000 de lire sterline”, a declarat Adam Marsh, manger al diviziei de marketing al Sony, într-un interviu.

Pe scurt, le-a fost teamă că telefoanele o să facă fotografii prea bune și astfel oamenii să nu mai cumpere aparate foto. Ei bine, lasă că au făcut alții telefoane abilități foto bune și piața de camere foto tot scade.

Vestea bună pentru fanii Sony este că japonezii ar vrea ca departamentul foto și departmentul de telefoane să lucreze mai îndeaproape în viitor. Să sperăm că nu este prea târziu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Petapixel