Taxa auto, în faza finală: ce se întâmplă cu banii românilor

Taxa auto, în faza finală: ce se întâmplă cu banii românilor

Guvernul a adoptat un proiect de hotărâre pentru a alimenta Fondul de mediu. Asta în vederea finalizării restituirii taxei auto.

Bugetul Ministerului Mediului va fi suplimentat cu 650 de milioane de lei din fondul de rezervă bugetară a Guvernului. Astfel, vor putea fi returnate în totalitate taxele încasate ilegal de la cetățeni în ultimii zece ani la înmatricularea mașinilor.

Vestea a venit la puțin timp după ce ANAF a anunțat că în jur de 420.000 de contribuabili au primit între 3 și 5 iunie suma totală de 700 de milioane de lei pentru taxele auto achitate între 1 ianuarie 2007 și 31 ianuarie 2017. Ministrul finanțelor publice Eugen Teodorovici a explicat că procesul de returnare a taxei auto este momentan în desfășurare și se va încheia în câteva zile.

Cum ar putea fi restituită taxa auto

Taxa de auto poate fi restituită în baza unei cereri și nimic mai mult. Nu mai e necesară anexarea dovezii de plată și a copiilor după buletin și certificat de înmatriculare a mașinii. Noua măsură a venit abia după ce Comisia Europeană a arătat că România amână restituirea taxelor auto, lucru care putea atrage după sine o sancțiune.

Mai mult, autoritățile din Capitală au fost anunțate anul trecut că ar putea primi o amendă din partea Curții de Justiție a Uniunii Europene din cauza întârzierii Guvernului de a restitui taxele auto cerute la prima înmatriculare a mașinii.

În ianuarie, reprezentanții Comisiei Europene au subliniat: „Normele româneşti privind restituirea taxelor nu respectă principiile cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii. Dacă România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită cazul în faţa Curţii de Justiţie a UE”.

Într-o lume ideală, taxa auto specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante ar fi trebuit să fie restituite între 1 ianuarie 2018 și 31 decembrie 2018. Calendarul nu a fost însă respectat, de unde și presiunile din partea Comisiei Europene aduse Guvernului.

Citește și:
Sursa: Adevarul