Prima țară din lume unde taxiurile electrice se vor încărca wireless

Prima țară din lume unde taxiurile electrice se vor încărca wireless

Prima țară care introduce stațiile de încărcare wireless a mașinilor electrice dă un exemplu demn de urmat întregii lumi. Aceste stații de alimentare sunt pentru taxiurile electrice, deci este și mai interesant.

Prima țară din lume care va introduce în spațiile publice stațiile de încărcare wireless pentru taxiurile electrice este Norvegia. Cumva, nu este deloc surprinzător că inovația se va produce într-o țară nordică. Scandinavia ne arată tuturor, încă o dată, că este cu mult înaintea celorlalte state în diverse domenii.

Noile stații vor apărea în capitală, în Oslo, dar e impropriu spus stații, pentru că nu sunt precum cele pe care le-ai mai văzut.

Desigur, probabil, înainte să te miri de încărcarea wireless, te-ai simțit puțin dezorientat când ai citit de mașini de taxi electrice. Ei bine, da, în Norvegia există deja astfel de autoturisme pentru transportul public.

În Norvegia este altă lume și e una care tinde constant spre mai bine, iar autoritățile conștientizează importanța unui mediu mai curat. Și, ține cont, că acolo nu există UE care să-i împingă de la spate pe politicieni să facă ceva.

Cum se încarcă taxiurile wireless

În acest proiect este implicată compania finlandeză Fortum, care colaborează cu compania americană Momentum Dynamics și cu guvernul municipal de la Oslo. Scopul este integrarea în asfalt a unor plăci care se conectează la niște transmițători de electricitate și o furnizează apoi prin inducție către taxiurile electrice.

Plăcile de încărcare wireless vor fi instalate în zonele unde parchează taxiurile. Adică, în timp ce aceștia își așteaptă clienții în locurile special amenajate (da, în Oslo, taximetriștii stau doar în locurile amenajate pentru ei, nu parchează aiurea și nu încurcă circulația ca în București), li se încarcă și mașinile.

Cei de la Fortum spun că sistemul de încărcare wireless este foarte eficient, nu consumă mult curent, dar e capabil să încarce cu până la 75 kW. Nu e ca încărcarea wireless a telefoanelor.

De ce e nevoie de încărcare wireless

A apărut această problemă ca urmare a faptului că autoritățile vor să îmbunătățească parcul auto al companiilor de taxi. Mașinile electrice sunt bune pentru oraș, dar ineficiente când sunt utilizate în regim de taxi. Rămân repede fără energie, iar încărcarea necesită timp prețios: caută stația de alimentare, apoi stai și așteaptă o oră sau mai mult să se încarce. Se pierd clienți în tot acest timp. Încărcarea wireless este mult mai eficientă pentru că se desfășoară unde aștepți clienții.

Pentru Norvegia este mult mai simplu să implementeze astfel de măsuri cu impact local sau național, pentru că are o populație de doar 5,3 milioane de locuitori. Interesant este că țara nu este membră UE, dar, totuși, lucrurile merg mult mai bine decât în anumite state care fac parte din Uniunea Europeană. Asta spune multe despre oamenii care conduc țara și despre cei care-i aleg.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: the verge